Zeci de persoane au ajuns la spital, după ce au băut apă de la robinet

 
Zeci de persoane au ajuns la spital după ce au băut apă de la robinet
Zeci de persoane au ajuns la spital după ce au băut apă de la robinet
FOTO: www.timnews.ro

Cel puţin 15 locuitori ai comunei dâmboviţene Aninoasa, între care şi copii, au ajuns la spital cu simptomele bolii diareice acute, după ce au consumat apă furnizată în sistem centralizat, DSP Dâmboviţa afirmând că furnizorul de apă nu a anunţat că din zonă au fost prelevate probe de apă neconforme.

Mai mulţi locuitori ai comunei Aninoasa din judeţul Dâmboviţa au ajuns la spital luni şi marţi, cu simptome ale bolii diareice acute, după ce au consumat apă furnizată în sistem centralizat în localitate de către Compania de Apă Târgovişte.

Potrivit unui comunicat transmis de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa, este vorba despre un "eveniment epidemiologic" determinat de "calitatea apei distribuită în sistem centralizat". Conform datelor centralizate de Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean din Târgovişte, luni au ajuns la spital nouă pacienţi din Aninoasa, cu simptome ale bolii diareice acute, cinci dintre ei, între care doi copii, fiind internaţi.
Alţi şase bolnavi din Aninoasa au ajuns la Secţia de Boli Infecţioase marţi, unul dintre ei fiind internat, iar ceilalţi cinci, care au simptome uşoare, sunt sub tratament ambulatoriu.

Surse din DSP Dâmboviţa spun încă că numărul real al îmbolnăvirilor ar putea fi mai mare întrucât nu toţi pacienţii au ajuns la Boli Infecţioase, fiind posibil ca unii dintre ei să fi ajuns la alte secţii ale Spitalului de Urgenţă ori la alte unităţi sanitare.

În urma acestor cazuri, DSP Dâmboviţa s-a autosesizat şi a luat mai multe măsuri, între care recoltarea de probe din apă pentru analize, efectuarea în laboratorul propriu al DSP de analize de la bolnavii internaţi şi alte măsuri specifice.

Conform comunicatului DSP Dâmboviţa, inspectorii de sănătate publică au aflat abia după ce instituţia s-a autosesizat în legătură cu acest caz despre faptul că, în urma unei intervenţii tehnice făcute în reţeaua de apă, furnizorul de apă a recoltat probe de apă care au ieşit neconforme, dar nu a anunţat autorităţile.

"În urma intervenţiei tehnice programate la reţeaua de apă, Compania de Apă Târgovişte a prelevat probe de apă, probe neconforme Legii 458/2002, care ne-au fost comunicate doar în momentul în care instituţia noastră s-a autosesizat asupra acestui eveniment. De asemenea, nu ne-au fost comunicate de către producătorul de apă nici măsurile tehnice instituite în scopul protejării sănătăţii populaţiei consumatoare, deşi au fost atenţionaţi în repetate rânduri (ultima adresă datând 30.01.2014) privind obligativitatea comunicării avariilor şi a neconformităţilor la parametri analizaţi în cadrul monitorizării de control", se menţionează în comunicatul DSP Dâmboviţa.

Prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, a declarat că rezultatele analizelor pe probele prelevate de DSP din apa furnizată la Aninoasa vor fi gata miercuri.

Contactat telefonic, directorul Companiei de Apă Târgovişte, Dorin Staicu, a declarat că societatea pe care o conduce va formula un punct de vedere în acest caz în cursul zilei de marţi.

Compania de apă Tâîrgovişte este, potrivit site-ului oficial, o societate comercială la care acţionar majoritar este Consiliul Local Târgovişte, acţiuni în companie deţinând, de asemenea ,Consiliul Judeţean Dâmboviţa, dar şi consiliile locale ale 18 oraşe şi comune din judeţ.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
Daniel R.
25 Mar 21:09
Stați să mai pună Chevron de niște explorări/exploatări de gaze de șist și nu vor mai avea nevoie de spital. Pune Chevron doctorii direct în pânza freatică, nu mai e nevoie să meargă până la spital ca să își ia doza. Apa (tratată după nevoile sistemului) se va găși numai în hipermarket la preț de Monopol după cum au hotărât deja iluminații neamului maimuțărind cu zel iluminații planetei. Uitați-vă pătrunzător la fața tovarășului Ponta și veți înțelege. Dacă nu vă lămuriți amintiți-vă de fața de salvator național a tovarășului Iliescu, de fața "învinsului de servicii" Constantinescu, de fața "superstițiosului" Isărescu și ar fi mulți dar închei cu fața tovarășului Băsescu a cărui privire în axă cotită a adus România și pe români la starea nostră de astăzi după încă două mandate de gudurări și sluj. Și încă mai au tupeul să vorbească în numele nostru, cică.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?