Zeci de pacienți fără discernământ dintr-un spital de psihiatrie, din Brașov, folosiți drept COBAI

 
Zeci de pacienți fără discernământ dintr-un spital de psihiatrie, din Brașov, folosiți drept COBAI / Foto: Arhivă
Zeci de pacienți fără discernământ dintr-un spital de psihiatrie, din Brașov, folosiți drept COBAI / Foto: Arhivă

Potrivit noii conduceri a a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, de la Mina 1 Mai – Vulcan, în urmă cu câțiva ani, companii farmaceutice ar fi efectuat studii farmaceutice pe pacienții internați aici.

Zeci de pacienți de la Secția exterioară a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, de la Mina 1 Mai – Vulcan ar fi fost folosiți drept cobai într-un studiu clinic de testare a unor medicamente. Acuzațiile vin de la  managerul interimar al Spitalului, dr. Nicușor Bîgiu.

După scandalul de lunile trecute, când fosta conducere a spitalui a fost acuzată că și-ar fi însușit nelegal banii bolnavil și că aceștia erau tratați într-o manieră sub demnitatea umană, noul manager a precizat, joi, că are unele informații privind un studiu clinic ce s-a făcut în urmă cu mai mulți ani în spital, scrie stiridiaspora.ro.


El spune că,  în 2005 – 2007, sub coordonarea unui medic din spital, coordonator de studii clinice, companii farmaceutice au efectuat testări de medicamente pe subiecție fără discernământ internați aici. El a atras atenția că, în cazul de față, ar fi vorba despre studii clinice făcute pe o populație vulnerabilă, în condițiile în care Comisia Europeană interzice așa ceva, de aceea a fi format o comisie de analiză care să facă unele cercetări.

„Avem informații că unele studii s-ar fi desfășurat în secția exterioară de la Vulcan, care nu se prestează la așa ceva, pentru că acolo vorbim de o populație vulnerabilă. Am încercat să aflăm dacă a existat un acord din partea pacienților, fiindcă vorbim și de unii cronici, care poate nu au discernmânt, și cum a trecut de Comisia de Etică de la Agenția Națională a Medicamentului (în subordinea căreia se afla Comisia de Etică în perioada respectivă, n . red). Nu știu cine a fost implicat, dacă au fost pacienți cu discernământ sau fără, dacă și-au dat acordul sau nu“, a declarat dr. Nicușor Bîgiu, în cadrul unei conferințe de presă.

Managerul nu a dat nume, însă a precizat că și în acest caz, la fel ca în cel care a vizat o delapidare a fondurilor pacienților de la Secția Vulcan, urmează să sesizeze DIICOT și Parchetul.

„Din păcate, verificările făcute de această comisie s-au oprit la nivelul unui medic din acest spital“, a declarat dr. Nicușor Bîgiu.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?