Xi Jinping devine al doilea lider al Chinei trecut în Constituţie cu propria ideologie

 

Comitetul Central al Partidului Comunist din China l-a reales, miercuri, pe Xi Jinping în funcţia de secretar general al partidului, acesta urmând să păstreze şi fotoliul de preşedinte al statului chinez, informează BBC News Online, citat de Mediafax.

Această decizie a fost luată în cadrul Congresului Partidului comunist chinez, ce se desfăşoară o dată la cinci ani. În acest for se stabileşte direcţia de acţiune a ţării pentru următorii cinci ani. În urma acestui congres, Xi Jinping a reuşit să-şi consolideze puterea în interiorul partidului, el păstrând şi funcţia de preşedinte al statului chinez.

În plus, Xi Jinping a fost ales şi în fruntea Comisiei Militare Centrale a Partidului Comunist.

Congresul Partidului Comunist din China a stabilit şi viitoarea componenţă a Biroului Politic, însă, contrar cutumei, nu a desemnat un succesor pentru Xi Jinping. În ultimele decenii, toţi liderii Chinei au indicat o linie clară de succesiune, însă Xi Jinping nu a recurs la această practică. Decizia de a nu desemna potenţiali succesori în cadrul Biroului Politic Permanent îi consolidează poziţia lui Xi Jinping şi ar putea sugera că actualul preşedinte al Chinei urmăreşte să îşi păstreze funcţiile şi după 2022, când va avea loc următorul Congres al Partidului Comunist din China.

În structura de conducere a Partidului Comunist au mai intrat Li Zhanshu, Zhao Leji, Han Zheng, Wang Huning şi Wang Yang.

Marţi, în cadrul acestui congres a fost adoptat şi un amendament de modificare a Constituţiei, ce prevede includerea ”gândirii lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o nouă eră”. În istoria recentă, niciun alt lider chinez nu a avut ideologia sa înscrisă în Constituţie.

Xi Jinping a devenit liderul Partidului Comunist din China în 2012, ani în care economia acestei ţări s-a dezvoltat rapid, însă, potrivit relatărilor, regimul chinez a devenit mai autoritarist şi mai represiv.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?