Washingtonul este un "regim de tâlhari". Cine a îndrăznit să facă afirmaţia şocantă

 

Iranul a afirmat miercuri că Statele Unite sunt "un regim de tâlhari", după ce Washingtonul a anunţat că pune capăt 'tratatului de prietenie' din 1955 dintre cele două ţări, ca urmare a unei decizii a Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), relatează AFP."Astăzi (miercuri), SUA s-au retras din tratatul americano-iranian după ce CIJ le-a ordonat să înceteze încălcarea acestui tratat, pedepsind poporul iranian. Regim de tâlhari", a scris pe Twitter şeful diplomaţiei de la Teheran, Mohammad Javad Zarif.

CIJ a ordonat miercuri Statelor Unite să suspende sancţiunile împotriva Iranului vizând importurile de bunuri "în scopuri umanitare".


Judecătorii celei mai înalte instanţe a Naţiunilor Unite au decis că sancţiunile vizând anumite bunuri constituie o încălcare a "tratatului de prietenie" din 1955 ce avea ca scop încurajarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări care, totuşi, nu mai întreţin relaţii diplomatice din 1980.

Comentând decizia CIJ, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a apreciat că decizia CIJ reprezintă o 'înfrângere pentru Iran', deoarece, a dat el asigurări, Statele Unite iau deja măsuri pentru a nu afecta nevoile umanitare ale iranienilor.

Decizia instanţei de la Haga 'a respins în mod corect toate solicitările neîntemeiate ale Iranului' de a suspenda în general sancţiunile americane, a adăugat el.

În plus, ministrul american a anunţat că SUA pun capăt 'tratatului de prietenie' din 1955 cu Iranul.

"Aceasta este o decizie care, sincer, ar fi trebuit luată în urmă cu 39 de ani', în timpul revoluţiei islamice din 1979 care a dus la ruperea relaţiilor dintre cele două ţări, a apreciat Mike Pompeo.

 

Sursa

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?