Vladimir Putin, anunţ teribil despre zborul MH17, avionul prăbuşit în 2014

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări vineri că racheta care a doborât zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines în 2014, deasupra zonei de est a Ucrainei, nu era una rusă, contrar concluziilor anchetatorilor internaţionali."Desigur că nu", a răspuns Putin, întrebat dacă racheta era rusă sau nu, în timpul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, nord-vestul Federaţiei Ruse.

Olanda şi Australia au acuzat vineri Rusia că este responsabilă pentru catastrofa zborului MH17, într-o declaraţie care deschide calea urmărilor penale. Acest anunţ intervine la o zi după concluziile anchetatorilor internaţionali care au stabilit că racheta Buk, care a doborât avionul Malaysia Airlines, provenea de la Brigada 53 antiaeriană a forţelor ruse cu baza în Kursk (Federaţia Rusă), conform Agerpres.

Avionul companiei Malaysia Airlines, care făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, a fost doborât într-o zonă controlată de rebelii separatişti la 17 iulie 2014. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul său - în majoritate olandezi - şi-au pierdut viaţa.

Mai devreme în cursul zilei, şeful diplomaţiei ruse a declarat, după discuţia telefonică avută cu ministrul olandez al afacerilor externe Stef Blok, că Olanda "nu i-a prezentat niciun fapt" care să permită acuzarea Rusiei şi că aceasta "face speculaţii (...) în scopuri politice" asupra catastrofei zborului MH17.

Ministerul Afacerilor Externe consideră esențială implicarea în mod special a Federației Ruse pentru a-i aduce pe cei responsabili de această tragedie în faţa justiţiei.

Iată comunicatul MAE român:

Ministerul Afacerilor Externe este deosebit de preocupat de concluziile investigaţiei Echipei Comune de Anchetă (Joint Investigation Team/JIT) a doborârii zborului MH17, care include experţi din Olanda, Ucraina, Malaysia, Australia şi Belgia, cuprinse în raportul interimar publicat în cursul zilei de 24 mai 2018.

În aplicarea Rezoluției 2166/2014 a Consiliului de Securitate al ONU, MAE consideră esențială implicarea în mod special a Federației Ruse pentru a-i aduce pe cei responsabili de această tragedie în faţa justiţiei.

România, alături de celelalte state membre ale UE, a sprijinit adoptarea la 25 mai 2018 a Declarației Înaltului Reprezentant al UE / Vicepreședintelui Comisiei Europene, Federica Mogherini, în numele Uniunii Europene privind rezultatele anchetei JIT în privința doborârii aeronavei MH17.

Informaţii suplimentare:

La 17 iulie 2014, aeronava MH-17 aparţinând companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam – Kuala Lumpur. La bord se aflau 298 de persoane care şi-au pierdut viaţa (283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului). În acest tragic incident aviatic şi-a pierdut viaţa şi un cetăţean care deţinea şi cetăţenia română. Ancheta penală este coordonată de o echipă comună de anchetă (JIT) formată din reprezentanţi ai autorităţilor judiciare şi poliţieneşti din Olanda, Ucraina, Australia, Belgia şi Malaysia.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?