Virgil Măgureanu:"Serviciile secrete decid rezultatul alegerilor!"

 

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, acuză că serviciile secrete decid rezultatul alegerilor. ”Purtătorii de opinie” din presă și economie manevrați de serviciile secrete. Rusia primește de la București aceleași informații ca pe vremea lui Ceaușescu.

Pot influența (n.red- serviciile secrete) și încă într-un mod hotărâtor, atâta vreme cât anumite părți ale procesului electoral sunt trecute și prin acest filtru. La noi se spune – deși termenul acesta e puțin bizar – că Serviciul de Telecomunicații Speciale răspunde de finalizarea rezultatelor votului ș.a.m.d.. Nu vreau să intru în amănunte aici, dar, peste tot în lume, nu numai la noi, serviciile au o marjă bună în ce privește rezultatul votului și modul în care acest rezultat se vede în realitatea politică postelectorală, a declarat fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Există purtători de opinie destul de importanți – fie că fac parte din lumea politică, fie din cea economică – și serviciile au bune posibilități să influențeze pe acești purtători de opinie și să facă într-o anumită măsură să încline balanța, afirmă Măgureanu.

„Eu sunt absolut convins că da”, a afirmat Măgureanu întrebat dacă ”  și acuma informațiile ajung la fel de repede la Moscova ca pe vremea lui Ceaușescu ”.

INTERVIUL INTEGRAL ACORDAT DE VIRGIL MĂGUREANU PENTRU RADIO EUROPA LIBERĂ:

Europa Liberă: Diferite studii făcute în statele Europei Centrale arată că, după 1989, noile elite economice proveneau preponderent din fostele servicii de informații și din familiile foștilor nomenclaturiști. Se poate generaliza și pentru România această afirmație?

Virgil Măgureanu: „Mai întâi, este parțială ca acoperire și cam inexactă. Noii îmbogățiți, care erau, să zicem așa, elitele noului val de după decembrie, aveau o proveniență mult mai diversă decât serviciile. S-a speculat mult pe această temă. Putem zice că și în România este parțial adevărat, dar nu cunoaștem prea bine oameni care, făcând parte dintre profitorii a ceea ce s-a întâmplat după decembrie 1989, să se fi menținut în fruntea clasamentului.”

Europa Liberă: Dar acești oameni care proveneau din fosta Securitate au continuat să influențeze viața politică și socială a țării?

Virgil Măgureanu: „În mare măsură. Dacă judecăm după faptul că unii dintre ei s-au transformat în patroni de presă, de pildă, și au căutat în mod masiv să influențeze opinia publică, să câștige voturi sau chiar capital politic pe această temă, atunci putem afirma că au influențat într-adevăr și au avut o prezență activă”.

Europa Liberă: E vorba aici de Voiculescu, de Vântu?

Virgil Măgureanu: „Oricât am fi tentați să-i identificăm pe cei doi, nu-i putem identifica. Vântu provine din interlopii regimului comunist de altădată. Era unul dintre clienții pușcăriilor de atunci. În anul 1990, prin toamnă, făcuse deja prima lui sută de milioane de dolari. Eu citez dintr-un interviu pe care l-a dat și spunea că dacă-i mai merge în ritmul ăsta, în câțiva ani, el va numi viitorul președinte al României. Era un gol atunci, un gol administrativ în anii 90”.

Europa Liberă: Abia deveniserăți dumneavoastră primul șef al Serviciului român de Informații.

Virgil Măgureanu: „Bine aleasă expresia: „devenisem”, fiind vorba de o devenire. Ați pomenit și despre domnul Dan Voiculescu. Legea spune, nu fără temei, că și-ar fi moștenit o bună parte din capitalul folosit ulterior în afaceri din depunerile care existau în afară, nu din banii Securității, ci din banii poporului român, care erau manevrați de respectiva instituție. Și atunci, între cei doi nu prea există similitudini din acest punct de vedere, deși amândoi au devenit patroni de presă și așa mai departe, influențând în bună măsură viața politică a deceniilor de început”.

Europa Liberă: Se spune așa, ca un fel de motto, că serviciile secrete pot influența „alegerile în marja de eroare a sondajelor de opinie”. Credeți că e adevărat?

Virgil Măgureanu: „Pot influența și încă într-un mod hotărâtor, atâta vreme cât anumite părți ale procesului electoral sunt trecute și prin acest filtru. La noi se spune – deși termenul acesta e puțin bizar – că Serviciul de Telecomunicații Speciale răspunde de finalizarea rezultatelor votului ș.a.m.d.. Nu vreau să intru în amănunte aici, dar, peste tot în lume, nu numai la noi, serviciile au o marjă bună în ce privește rezultatul votului și modul în care acest rezultat se vede în realitatea politică postelectorală”. 

Sursa: Europa Liberă

 


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Nicu
01 Oct 12:27
Care servicii ? Românești sau străine ? Ne mai putem numi romani? Mai mergem la vot , sa lasam serviciile sa voteze la foc automat??? Este o Rușine naționala ce spui dumneata !!!!! Marele combinator de după 1990 acest Virgil Măgureanu !!!!!!
Răspunde
0 0
cristian radu
17 Sep 21:18
A apărut si "șarpele cu ochelari" !!!!! Alt rinocer al perioadei iliesciene plus moscovite. Criminalule ai mâinile pline de sângele romanilor.
Răspunde
0 0
cristian radu
17 Sep 21:17
A apărut si "șarpele cu ochelari" !!!!! Alt rinocer al perioadei iliesciene plus moscovite. Criminalule ai mâinile pline de sângele romanilor.
Răspunde
0 0
cristian radu
17 Sep 21:16
A apărut si "șarpele cu ochelari" !!!!! Alt rinocer al perioadei iliesciene plus moscovite. Criminalule ai mâinile pline de sângele romanilor.
Răspunde
0 0
Vlad
17 Sep 17:30
Un bosorog a carui era a apus cam de mult timp. Acum cauta sa depaseasca senilitatea prin presa curvita a momentului.
Răspunde
0 0
Cornel
17 Sep 17:20
Asta este autorul scenariilor securistice din epoca Iliescu.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?