Viorica Dăncilă: Deciziile NATO de la Marea Neagră au ținut cont de vocea României

 
Dancila, discurs la aniversarea NATO
Dancila, discurs la aniversarea NATO

Viorica Dăncilă a fost prezentă, duminică, la sediul MApN, la evenimentul organizat cu ocazia împlinirii a 15 ani de la aderarea României la NATO și a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice. Prezența avansată a NATO la Marea Neagră a venit ca urmare a solicitării României, arată premierul român.Guvernul României şi-a asumat în mod responsabil obligaţiile care revin în cadrul NATO, a declarat duminică premierul Viorica Dăncilă cu prilejul participării la o ceremonie militară organizată la sediul Ministerului Apărării Naţionale, la împlinirea a 15 ani de la aderarea României la NATO şi a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.

"Ne-am asumat responsabilităţile de furnizor de securitate în regiunea noastră şi în operaţiunile NATO. Ne-am evidenţiat ca aliat predictibil şi de încredere, aşa cum arată toate luările de poziţie ale aliaţilor noştri. Armata română a participat la misiuni de menţinere a păcii şi stabilităţii în regiuni ca Balcanii de Vest, Afganistan şi Irak. Anul acesta, ne menţinem printre primele cinci state contribuitoare cu trupe la misiunea din Afganistan. Deciziile adoptate la summit-urile NATO din ultimii cinci ani au ţinut cont de vocea României conducând la stabilirea unei prezenţe avansate în zona Mării Negre, pe linie terestra, aeriana şi maritimă, care a sporit securitatea întregii Alianţe", a declarat şeful executivului.

Premierul a mai amintit că România este beneficiarul direct al consolidării posturii NATO de apărare şi descurajare pe flancul estic, acordând sprijin partenerilor ţării noastre din vecinătatea estică, respectiv Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

Războiul între Palate: Armata, printre "victimele colaterale"

"Găzduim elemente ale ale sistemului de apărare antirachetă la Deveselu. Suntem pregătiţi să facem faţă noilor provocări de securitate si vom continua să fim un contribuitor activ la asigurarea securităţii şi stabilităţii spaţiului euroatlantic, precum şi la proiectarea valorilor Alianţei în vecinătatea acesteia(...) Guvernul pe care îl conduc şi-a asumat în mod responsabil obligaţiile care revin în cadrul NATO. Este deja al treilea an în care România acordă 2% din PIB pentru apărare. Continuăm programele militare de înzestrare a Armatei cu echipamente moderne, care sa-i protejeze pe militarii noştri, să răspundă standardelor NATO, dar şi provocărilor de securitate actuale din zona noastră sau din teritoriile unde suntem participanţi la misiuni comune. Continuăm să rămânem un participat important la operaţiunile NATO, pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în diferite zone de conflict", a spus Dăncilă.

Cu acest prilej, prim-ministrul a elogiat profesionalismul şi calitatea umană a militarilor români desfăşuraţi în teatre de operaţii, "care s-au implicat cu trup şi suflet la apărarea şi îmbunătăţirea vieţii populaţiilor locale, câştigându-le respectul şi prietenia".

"Sunteţi extraordinari ambasadori ai spiritului romanesc. Vă respectăm pentru asta şi vă mulţumim dragi militari ai României. Totodată, aduc un omagiu special eroismului militarilor care s-au sacrificat în teatrele de operaţii aliate în spiritul onoarei militare întărind prestigiul ţării noastre de aliat loial şi de încredere în cadrul NATO", a conchis premierul Dăncilă.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Cioaba Regele tuturor
07 Apr 16:22
Hehe, oare tuta stie unde e marea neagra !?
Răspunde
0 0
Nelutu
07 Apr 13:15
Dar despre cei 20 de ani scursi de la interventia barbara a NATO in Iugoslavia si utilizarea a peste 15 tone de bombe cu uraniu saracit aruncate asupra populatiei sarbe,nici o vorba?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?