Vin vremuri grele: economiștii anunță recesiunea

 

Economiştii români anticipează o recesiune tehnică în 2019 sau în 2020 în România, în condițiile în care încetinirea economiei globale a devenit o realitate.Evoluţia României depinde în mod semnificativ şi de ceea ce se întâmplă în SUA şi, mai cu seamă, în Europa.

Încetinirea ciclică a economiei globale, şi în special a SUA, îi determină pe economişti să anticipeze o recesiune în Ro­mânia, fapt ce va pune guvernul într-o situaţie delicată, având în vedere că a întins deficitele la maximum, pe vârf de creştere economică, prin urmare nu va avea bani în plus să-i cheltuiască, dacă economia se restrânge.

„Cred că riscul unei recesiuni tehnice (două trimestre consecutive de cădere economică) în România, în a doua parte a anului viitor sau în 2020, este foarte mare. Nu cred că va fi o reducere a PIB de peste 7%, cum a fost în 2009, dar, dacă Europa va creşte cu 1%, probabil că evităm o recesiune; dacă Europa creşte cu mai puţin de 1%, sunt şanse mari să fie o recesiune", crede Dan Bucşa, economist-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra.

Potrivit ZF.ro, PIB-ul zonei euro a crescut în T3 faţă de T2 cu 0,2%, dar Germania a scăzut cu 0,2%. În zona UE 28 avansul a fost de 0,3%. În T3 2018, faţă de T3 2017 creşterea a fost 1,7% în zona euro şi de 1,8% în UE 28.

„Nu este exclusă o recesiune tehnică, dar ea este greu de prevăzut...Cât despre economia Româ­niei, ceea ce putem spune este că ea a atins vârful ciclului economic şi va urma dec­elerarea. Cât va dura această co­bo­râre este, iarăşi, greu de anticipat, pentru că depinde de multe lucruri. Eco­nomia noastră este foarte legată de cea eu­ropeană, mai ales de cea germană. Când industria germană s-a contractat cu 1%, industria românească s-a res­trâns cu 3% aproape instantaneu – nu la o distanţă de şase luni, cum s-a întâmplat la ultima criză", comentează Ionuţ Du­mi­tru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?