Complexul rupestru de la Basarabi, judeţul Constanţa, săpat în stâncă de piatră, are o vechime de 1.200 de ani

Foto: RTV
Foto: RTV
Mai bine de 1.000 de ani, în cretă a stat ascunsă comoara din Basarabi. Nu sunt bijuteriile coroanei sau aurul piraților, ci galerii întortocheate, simboluri ale vickingilor și chiliile unor mănăstiri.


Exploatarea părăsită din comuna constănţeană Basarabi este gardianul a peste 1.000 de ani de istorie. Complexul rupestru are 70 de metri de cretă, un uriaș ce găzduiește chilii, altare sau pasaje secrete.

Complexul este în plin proces de recondiţionare, aşa că veţi avea de-a face cu un întreg labirint de schele. Până acum au fost descoperite şase încăperi, fiecare pe alt nivel. Iniţial, încăperile au fost folosite ca lăcaşe de cult. Apoi au devenit locuinţe. De pe pereţi nu lipsesc desenele, simbolurile şi nici jocurile.

La un moment dat, labirintul de schele devine din ce în ce mai întortocheat. Cea mai întortocheată chilie este însă de vizitat. De-a buşilea, este singurul mod în care poţi să duci la capăt traseul.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?