Victoria electorală a premierului Shinzo Abe anunță sfârșitul constituției pacifiste a Japoniei

 

Partidul premierului Japoniei, Shinzo Abe, a câștigat detașat alegerile parlamentare de duminică și dispune acum de o majoritate de două treimi în camera inferioară a parlamentului nipon. Shinzo Abe consideră că Japonia trebuie să renunțe la limitările impuse de constituție forțelor armate nipone, o mișcare ce ar putea schimba echilibrul în regiune.

Shinzo Abe, premierul Japoniei a declarat că sarcina sa imediată este să "tranşeze cu fermitate" chestiunea nord-coreeană, la câteva ore după ce sondajele la ieşirea de la urne au indicat o victorie categorică a partidului său în scrutinul legislativ care a avut loc duminică, informează BBC News, citat de Mediafax.

"Aşa cum am promis la alegeri, sarcina mea imediată este să tranşez cu fermitate chestiunea nord-coreeană" a declarat premierul.

"Pentru asta este nevoie de o diplomaţie puternică", a adăugat Abe, care convocat alegeri anticipate în încercarea de a obţine un mandat mai solid pentru gestionarea mai multor "crize" cu care se confruntă ţara sa, printre care şi intensificarea ameninţării nord-coreene.

Sondajele de opinie la ieşirea de la urne indică faptul că Partidul Liberal Democrat (LDP) şi partenerul de coaliţie Komeito ar urma să câştige 312 locuri în Camera Reprezentanţilor, menţinându-şi astfel majoritatea de două treimi în camera inferioară a Parlamentului nipon.

Shinzo Abe consideră că este necesară extinderea rolului forţele armate nipone, care prin constituţie sunt limitate la a avea doar un rol defensiv, pentru ca Japonia să aibă la dispoziţie toate opţiunile în cazul unei agresiuni din partea Coreei de Nord.

Modificarea Constituţiei necesită o majoritate de două treimi în ambele camere ale Parlamentului japonez şi o majoritate simplă într-un referendum naţional.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?