Veşti bune pentru şoferi! Decizia Înaltei Curţi de Casație și Justiție, publicată astăzi

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis astăzi că doar poliţiştii rutieri au competenţa să aplice sancțiuni contravenționale șoferilor. Astfel, polițiștii locali nu pot exercita aceste atribuții, neavând dreptul să-i ceară anumite documente șoferului. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial Polițiștii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere informații din care să reiasă cine le-a încredințat pentru conducere mașinile, potrivit Deciziei ICCJ nr. 11/2017 a Completului pentru soluționarea recursurilor în interesul legii. Decizia a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial și a devenit deja obligatorie pentru toate instanțele autohtone.

"(...) doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate", scrie în decizia ICCJ.

Această problemă trebuia lămurită pentru că, așa cum arăta Avocatul Poporului în actul pentru sesizarea ICCJ, au existat instanțe care au desființat procesele-verbale de contravenție făcute de polițiștii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale.  

Sursa Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?