VESTE BUNĂ pentru ŞOFERI. ITP la RAR ar putea fi eliminată în cazul unor categorii de maşini

 
Obligaţia de a efectua inspectia tehnica periodica (ITP) la Registrul Auto Roman (RAR) ar putea fi eliminata in cazul unor categorii de masini.
Obligaţia de a efectua inspectia tehnica periodica (ITP) la Registrul Auto Roman (RAR) ar putea fi eliminata in cazul unor categorii de masini.

Obligaţia de a efectua inspectia tehnica periodica (ITP) la Registrul Auto Roman (RAR) ar putea fi eliminata in cazul unor categorii de masini.

Concret, ITP ar putea fi efectuata nu doar la RAR, ci si la statiile ITP autorizate, se mentioneaza intr-un proiect de act normativ lansat vineri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Transporturilor. Documentul mai prevede ca periodicitatea de efectuare a ITP in cazul anumitor categorii de masini ar putea fi schimbata, scrie avocatnet.ro.

Ministerul Transporturilor intentioneaza sa modifice regulile privind ITP pentru unele masini. Astfel, ministerul a lansat vineri in dezbatere publica pe pagina sa de internet un proiect de ordonanta pentru modificarea si completarea OG nr. 81/2000 privind certificarea incadrarii vehiculelor inmatriculate sau inregistrate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica.

Mai exact, urmeaza sa fie introdusa posibilitatea efectuarii ITP la vehiculele agreate pentru transportul de marfuri perisabile si la autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de opt locuri pe scaune, cu o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu exceptia troleibuzelor, si la statiile ITP autorizate, nu numai la RAR, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

In prezent, OG nr. 81/200 prevede ca inspectia tehnica periodica se efectueaza numai de personalul RAR pentru urmatoarele categorii de masini:

  • vehicule agreate pentru transportul marfurilor periculoase sau pentru transportul de marfuri perisabile,
  • vehicule destinate exclusiv transportului de butelii de gaze,
  • remorcile-cisterna lente destinate transportului de marfuri periculoase,
  • autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune si care au o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu exceptia troleibuzelor,
  • vehicule istorice,
  • autovehicule destinate competitiilor sportive,
  • vehicule cu caracteristici speciale,
  • masini si utilaje autopropulsate pentru lucrari,
  • vehicule radiate din evidenta care au fost inmatriculate ori inregistrate anterior in Romania in vederea inmatricularii.

Dispozitiile propuse de Ministerul Transporturilor exclud din lista mentionata mai sus vehiculele agreate pentru transportul de marfuri perisabile si autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de opt locuri pe scaune si care au o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu exceptia troleibuzelor.

Cu alte cuvinte, ITP pentru aceste categorii de masini ar putea fi realizata si la statiile ITP autorizate, nu doar la RAR.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
3 -1
Dinu
22 Jul 13:55
Sa vezi atunci accidente din cauze tehnice (frane defecte, directie imprecisa, etc) ! Se da spaga la greu la particularii care fac si ITP. Proiectul asta de lege e aparut probabil din cauza lobby-ului puternic al proprietarilor de firme de transport.
Răspunde
3 -1
gogu
22 Jul 12:17
Mai bine ar scoate o lege ca sa poti transcrie o masina la alta persoana fara ITP ( si fara drept de circulatie ) .Momentan o masina cu defect la motor ,accidentata sau care necesita restaurare nu o poti vinde legal si nici transcrie .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?