Veste bună pentru români! Am putea avea încă o zi liberă!

 

Mai mulţi deputaţi au depus la Parlament o iniţiativă legislativă pentru declararea zilei de 1 Martie - Ziua mărţişorului - drept sărbătoare naţională. Propunerea legislativă a fost iniţiată de 26 de deputaţi de la PSD, minorităţi, PMP.

"Ziua mărţişorului poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale şi celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă, persoane fizice şi juridice de drept public ori privat prin organizarea sau participarea în ţară sau peste hotare, la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social, cultural, artistic sau ştiinţific dedicate acestei sărbători naţionale, luând în considerare combinaţia culorilor albă şi roşie drept culori specifice ale zilei. Autorităţile administraţiei centrale sau locale pot acorda sprijin logistic şi pot acorda fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi desfăşurării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocărilor bugetare aprobate", prevede proiectul.

De asemenea, societăţile de radio şi televiziune publice vor putea include în programele lor emisiuni culturale sau aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.


"Mărţişorul reprezintă o marcă distinctivă şi un element specific de autenticitate a expresiei culturale tradiţionale româneşti. El constituie unul dintre cele 7 elemente româneşti incluse de UNESCO în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii", precizează iniţiatorii în expunerea de motive.

"Ziua naţională a Mărţişorului va oferi un cadru propice conservării, promovării, punerii în valoare, transmiterii şi revitalizării practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie ca element al patrimoniului cultural imaterial definitoriu pentru poporul român şi comunităţile istorice româneşti din jurul graniţelor şi Balcani sau din diaspora emergentă şi factor de coeziune cultural identitară", mai arată aceştia.

Senatul este prima cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Raducu
19 Sep 22:59
asdfasdfas fasd fasd fasd fad f
Răspunde
0 0
Gabi
19 Sep 21:18
Voi ca televiziune de ce nu puneti intrebarea ca ín Romània de ce nu se platesc zilele libere nationale ex:Germania,Austria,Ungaria...
Răspunde
0 0
Groza
19 Sep 18:01
Pe timpuri in Franta ,catolicii aveau cu cca.45 de zile mai multe sarbatori decat protestantii.Rezultatul :In cca. 400 de ani protestantii s-au dublat bunurile.
Răspunde
0 0
johnneil
19 Sep 16:59
Nu ma mai bucur la astfel de vesti. Ele nu sunt pentru toti romani! Uni se pare ca sunt mai romani decat restul.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?