Verdict catastrofal despre creșterea economică din România

Boom-ul economic a găurit buzunarele românilor
Boom-ul economic a găurit buzunarele românilor

Industria şi comerţul au adus jumătate din creşterea eco­nomică de 7% din 2017, în vreme ce, pe partea de utili­zare a PIB, consumul a însemnat peste 90% din această creştere.Potrivit datelor publicate miercuri de INS privind struc­tura PIB şi a creşterii economice, industria a con­fir­mat statutul de vedetă pe care datele lunare i-o anticipau: la o creştere pe volum de 8% şi cu o pondere de 24% în PIB, industria a contribuit anul trecut, pe partea de for­mare a PIB, cu 1,9 puncte procentuale la creşterea eco­no­­mică de 7%.

A urmat comerţul, cu o contribuţie la creş­terea economică de 1,6 puncte procentuale, agricul­tura cu 0,7 puncte, serviciile şi activităţile profesionale cu 0,7 puncte, sectorul IT cu 0,6 puncte şi administraţia cu 0,3 puncte, scrie ZF.

Pe partea de utilizare a PIB, consumul, cu o pondere în economie de 77,3% a contribuit la creşterea economică de 7% cu 6,6 puncte, în vreme ce investiţiile, cu o pondere în PIB de 22,7%, a contribuit cu 1,2 puncte.

„Datele sunt în linie cu aşteptările. Peste 90% din creşterea economică vine din consum (pe partea de utilizare a PIB – n. red.), după ce, cu un an înainte, 100% din creştere a venit tot din consum. O astfel de creştere ridică semne de întrebare pentru că nu poţi să înaintezi la nesfârşit aşa", a comentat Ionuţ Dumitru, economit-şef al Raiffeisen Bank.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?