USR cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu

 

Preşedintele USR, Dan Barna, a precizat că partidul cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, după ce acesta a susţinut că legarea fondurilor europene de statul de drept în România ar constitui o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar şi a principiilor fundamentale ale UE.

„Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, îndepărtează iar România de Uniunea Europeană, aşezând-o pe acelaşi palier cu Polonia. Afirmaţia iresponsabilă potrivit căreia ţara noastră respinge intenţia Bruxellesului de a condiţiona finanţările europene de respectarea statutului de drept nu ţine cont de angajamentele pe care şi le-a luat România faţă de instituţiile europene, odată cu aderarea la spaţiul comunitar. În egală măsură, este un nou atac la companiile multinaţionale, care-şi desfăşoară activitatea în România şi care contribuie la susţinerea mediului privat prin crearea de mii de locuri de muncă. De asemenea, domnul Meleşcanu pare că doreşte să cultive, în paralel, un filon naţionalist în conştiinţa publică, ceea ce ar ajuta în retorica anti-UE”, a scris Barna, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Liderul USR a adăugat că Meleşcanu a dat de înţeles, la întâlnirea cu omologul polonez, Jacek Czaputowicz, că România va susţine Polonia în cazul în care Consiliul Uniunii Europene va adopta vreo decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

„Înţelegem de aici că România ar vrea să fie ca Polonia, să primească în continuare fonduri europene, dar să continue să schimbe legile justiţiei fără a ţine cont de numeroasele semnale de alarmă primite din partea partenerilor externi. Le reamintesc celor care îi stabilesc declaraţiile domnului Meleşcanu ce prevede Art. 11 alin.1 din Constituţie, potrivit căruia statul român <>. De asemenea, ar trebui să-şi aducă aminte de condiţionalităţile ex-ante pe care le are România, din care 5 sunt încă neîndeplinite, iar Comisia Europeană se pregăteşte deja să ne trimită scrisori de pre-suspendare a fondurilor europene”,a adăugat Dan Barna.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?