Unităţile militare americane vor fi formate jumătate din roboţi în 2015

 
Foto: Realitatea TV
Foto: Realitatea TV
Până în 2015, armata americană va fi formată jumătate din oameni, jumătate din roboţi. Şi nu e vorba de roboţeii genişti care deminează deja drumurile din Afganistan şi Irak, ci de maşini complet automatizate care pot ucide în locul soldaţilor - dar fără discernămînt.

Predicţia aparţine unui cercetător american, autor al mai multor lucrări despre conflictele armate. Peter Singer susţine că lumea se află, din punct de vedere al evoluţiei războiului, într-un punct de cotitură similar celui de la inventarea bombei atomice.

El spune că roboţii de luptă directă, mulţi aflaţi încă în stadiul de prototip, permit salvarea vieţilor soldaţilor, dar riscă să sporească gradul de violenţă în luptă din cauza lipsei de empatie. Acest aspect ar putea deveni crucial dacă astfel de arme ajung pe mâna extremiştilor islamici pentru că, explică Singer cu umor, nu trebuie să promiţi unui robot 72 de fecioare în rai ca să se arunce în aer.

US Army foloseşte deja în misiunile militare avioane fără pilot şi roboţi de deminare, iar militarii sunt antrenaţi în simulatoare de luptă tridimensionale. Acelaşi specialist atrage atenţia că şi alte state precum Rusia, China sau Iranul dezvoltă programe de roboţi militari, dar că America are, deocamdată, un clar avantaj în acest sens.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?