Ungaria a aprobat legea "Stop Soros"

 
Legea lui Viktor Orban
Legea lui Viktor Orban

Parlamentul Ungariei a aprobat, miercuri, legea supranumită "Stop Soros", care îi incriminează pe avocații și activiștii ce oferă ajutor refugiaților în căutare de azil, relatează Mediafax.Conform legii aprobate, oricine facilitează imigrația ilegală va fi condamnat la un an de închisoare. De asemenea, aceasta modifică alte opt legi existente. Guvernul lui Viktor Orban a numit legea "Stop Soros' după miliardarul filantrop acuzat că susține migranții musulmani.

Legea vizează orice persoană care lucrează cu organizații non-guvernamentale implicate în ajutorarea persoanelor în căutare de azil. De asemenea, măsurile au devenit mai stricte în ceea ce privește primirea azilului. Orice persoană care provine dintr-o țară terță poate primi azil doar dacă în țara respectivă este persecutată în orice fel.

Votul din Budapesta a venit la doar câteva ore după ce mai mulți lideri europeni au decis să înceapă o discuție pentru revizuirea regulilor de acordare a azilului.

Ungaria consideră că imigrația este o amenințare la securitatea națională și este criticată la nivel internațional pentru noua lege.

Agenția ONU pentru Refugiați i-a îndemnat pe oficialii ungari să renunțe la propunerea legislativă, iar experții din Organizația pentru Drepturile Omului a Consiliului Europei a încercat să îi convingă să amâne votul până vineri, pentru a avea timp să analizeze măsurile.

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului insistă că doar încearcă să îi ajute pe cei care au fost primiți legal în Ungaria să aplice pentru azil.

Un raport al Comisiei de la Veneția obținut de BBC spune că legislația Ungariei "incriminează activități organizaționale care nu sunt legate în mod direct de migrația ilegală".

În timp ce peste 400.000 de persoane au tranzitat Ungaria în timpul crizei de migranți din 2015 încercând să ajungă într-o țară vestică, Orban a cerut amplasarea de garduri pentru a micșora fluxul de oameni. Comisia Europeană a cerut în acea perioadă ca fiecare țară a Uniunii Europene să accepte un anumit număr de migranți, dar Viktor Orban a refuzat.

În anul 2015, 177.000 de persoane au încercat să obțină azil în Ungaria, dar doar câteva sute au fost acceptați. Anul trecut, doar 3.200 de migranți au primit azil.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?