Undă verde pentru ca statele UE să poată interzice cultivarea organismelor modificate genetic

 

Consiliul European a adoptat luni un act normativ care acordă țărilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic /OMG/ pe teritoriul lor, transmite EFE, potrivit AGERPRES.

Luna trecută, Parlamentul European a aprobat și el compromisul convenit în luna decembrie cu guvernele statelor membre pentru a pune capăt acestui dosar blocat de patru ani.

'Noile norme vor da statelor membre libertatea de alegere: ele pot decide dacă vor ca pe teritoriul lor să fie cultivate organisme modificate genetic sau nu. Aceasta este în linie cu principiul subsidiarității și respectă preferințele cetățenilor și fermierilor' a declarat ministrul leton al Agriculturii, Janis Duklavs.

Consiliul European a precizat că noile norme permit țărilor să solicite ca teritoriul lor să fie exclus atunci când este autorizat un OMG la nivel european. La rândul lor, statele membre în care sunt cultivate OMG trebuie să aibă grijă pentru a evita contaminarea transfrontalieră în statele membre în care aceste OMG sunt interzise.

Noile norme vor intra în vigoare în termen de 20 de zile de la publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Statele europene au păreri împărțite față de organisme modificate genetic chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America și Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă însă multe alte state membre UE, inclusiv Franța și Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat și în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania american Monsanto.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
7 0
Sa se interzica!
02 Mar 18:28
Sa se interzica, singurul avantaj al OMG este cantitatea mare obtinuta, in rest sunt dezastru! Nu avem nevoie de ele, nu avem nici sute de milioane sau peste 1 mld de oameni in tara de hranit, iar problema fermierilor din Romania e ca nu au cui vinde ce produc, nu ca nu produc destul!
Răspunde
8 0
MONSATANII...
02 Mar 17:13
OMG sunt daunatoare sanatatii, apar tot mai multe dovezi experimentale si stiintifice, bazate pe faptul ca OMG-urile produc proteine la care organismele uman si animal nu sunt adaptate, provoaca de la alergii pana la cancer, trecand prin diverse boli autoimune!
Răspunde
9 0
Dorina
02 Mar 15:51
Asteptam si ministrul nostru al agriculturii sa iasa pe post sau sa fie intrebat daca a auzit si daca se conformeaza si interzice in tara noastra aceste culturi care se fac deja pe sute de hectare!!! Suntem printre putinele tari care si au condamnat agricultura sa nu mai poata certifica eco bio daca practica aceste culturii!!! Degeaba avem pamantul cel mai bun daca il otravim cu omg
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?