Una dintre minunile României, imortalizată pentru prima dată "de la Geneză încoace" de un fotograf

Fotograful a reuşit să surprindă Sala Mare a peşterii Tăuşoare.
Fotograful a reuşit să surprindă Sala Mare a peşterii Tăuşoare.

Un fotograf din România a reuşit să imortalizeze una dintre minunile Peşterii Tăuşoare, din Bistriţa. Custodele peşterii a rămas surprins de reuşita tânărului şi a spus că această imagine a fost făcută publică "pentru prima dată de la Geneză".Alex Varga, un fotograf amator şi pasionat de munte din Rodna a intrat pentru prima oară în peşteră şi, folosind un obiectiv super-angular de 8 milimetri, a reuşit să imortalizeze una dintre minunile dinăuntru, scrie bistriteanul.ro.

"N-am avut până acum ocazia să intru şi să vizitez Peştera Tăuşoare, dar această ocazie s-a ivit sâmbăta trecută, la invitaţia custodelui Crin Theodorescu. Am parcurs cam 2 kilometri şi jumătate, am stat înăuntru cam opt ore şi am descoperit o peşteră extrem de frumoasă, într-adevăr copleşitoare, eram obişnuit cu minele, pentru că tatăl meu a fost maistru minier la minele din Rodna, şi tot mi s-a părut dificil de parcurs...", a povestit Alex Varga.

"Cea mai elaborată fotografie la care am avut timp să stau şi să-mi aranjez sculele vreo 10 minute a fost cea în care apar celebrele bile de Tăuşoare", a povestit Alex Varga.

Una dintre fotografii a reuşit să surprindă, însă, o adevărată revelaţie, după cum a numit-o custodele peşterii, Crin Theodorescu. "Mi-am permis să fac un addagio la una din fotografiile lui Alex Varga. Omul e un artist, vede subiectul din prima, și stăpânește tehnica foto cu o dexteritate magică. În fotografia aceasta a suprins, pentru prima dată de la Geneză încoace, Sala Muntelui, în toată grandoarea ei. O sală de prăbușire la intersecție de microfalii tectonice, pe suprafața de strat. Din cauza lipsei apei, incaziunile au rămas nemișcate. Practic, discutăm de o sală gigantică în mijlocul căreia se află un munte gigantic. Imaginați-vă un bloc cu zece etaje în mijlocul unei săli de peșteră. Una dintre cele mai frumoase zone din Izvorul Tăușoarelor, o sală tăcută, fără speleoteme, ca o catedrală romanică severă și austeră. Mulțumesc omului nostru, o adevărată revelație...", a comentat Crin Theodorescu pe marginea fotografiei.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?