Un telescop NASA a descoperit dovezi despre ciocnirea a două planete în urmă cu câteva mii de ani

FOTO: Don Davis
Telescopul spaţial Spitzer, de la NASA, a găsit o serie de dovezi care indică ciocnirea a două planete, în curs de formare, care orbitau în jurul unei stele tinere.


Astronomii sunt de părere că impactul este asemănător cu cel care a dat naştere Lunii noastre, în urmă cu patru miliarde de ani, când un obiect de mărimea lui Marte s-a ciocnit de Pământ.

Telescopul a detectat norul de rocă vaporizată de uriaşa coliziune care s-a petrecut în urmă cu doar câteva mii de ani. Impactul a fost între două planete, una de mărimea Lunii şi una de mărimea lui Mercur. Planeta mai mică a fost distrusă în întregime.

Cercetătorii cred că planetele se deplasau cu circa 10 kilometri pe secundă, înainte de impact. "Coliziunea a fost gigantică şi la o viteză foarte mare pentru ca roca să fi fost vaporizată complet", a declarat autorul studiului, Carey Lisse de la Universitatea Johns Hopkins.

"Este un eveniment extreme de rar şi care durează foarte puţin, dar este critic în formarea de planete asemănătoare Pământului. Suntem foarte norocoşi să fie observat la un timp aşa de scurt după ce s-a petrecut", a mai spus Lisse.

Senzorii infraroşii de pe Spitzer au descoperit resturile cionirii orbitând în jurul unei stele tinere, numită HD 172555. Sistemul planetar respectiv se află la circa 100 de ani lumină de Pământ.
Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?