Un ţânţar minuscul ameninţă gigantele ţestoase din Galapagos

 
Foto: nationalgeographic.com
Foto: nationalgeographic.com
Un ţânţar minuscul ameninţă gigantele ţestoase şi alte reptile simbol ale Insulelor Galapagos.
Ţânţarul a căpătat un gust deosebit pentru sângele de reptile, au descoperit cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă se tem că insecta va transmite acestor reptile noi boli infecţioase, precum virusul Nilul de Vest.


Ţânţarul negru Aedes taeniorhynchus este singurul care se regăseşte pe întregul arhipeleag Galapagos.

Studii anterioare  arată că ţânţarul împrăştie parazitul din inimile câinilor prin America de Sud şi Centrală şi este capabil să împrăştie şi alte boli, incluzând virusul encefalitei St. Louis şi virusul Nilul de Vest.

Ţânţarul a colonizat Insulele Galapagos acum peste 200.00 de ani, dar pe atunci arhipelagul nu era populat de mamifere. Acestea au sosit abia acum 500 de ani, aduse de exploratori. Astfel încât insectele s-au adaptat şi au ajuns chiar să fie încântate de sângele de reptilă.

Studiile arată că 58% din ţânţarii Aedes taeniorhynchus se hrănesc exclusiv cu sângele reptilelor.

"Turismul se dezvoltă extrem de rapid, iar şansele de a aduce cu avionul un ţânţar purtător de boli infecţioase de pe continentul american sunt din ce în ce mai mari", a spus Andrew Cunningham de la Yoological Society of London.

Dacă nu se face nimic pentru a preveni împrăştierea bolilor de către ţânţari, în câţiva ani acestea vor lovi Insulele Galapagos, iar anumite specii de reptile, unice în lume, vor dispărea, lovite de viruşii străine.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?