Un summit pentru viitorul UE. Jurnalistul Cristian Unteanu, despre summitul de la Bratislava

 

Summitul de la Bratislava va reforma ceea ce înseamnă acum Uniunea Europeană şi va duce la construirea unui nou grup de forţă. Iar România va avea un rol de importanţă majoră. O spune jurnalistul Cristian Unteanu, care a analizat implicaţiile reuniunii, într-o intervenţie la Realitatea TV.

Primul Consiliu European la care Marea Britanie nu ia parte este crucial pentru viitorul Uniunii, consideră jurnalistul Cristian Unteanu.

Unteanu: "Europa a ajuns la un sens giratoriu, daca pot folosi aceasta imagine. Dacă Brexitul a fost consemnat, chiar dacă nu s-a produs efectiv, ne aşteaptă nişte evenimente extrem de importante imediat, la începutul lunii viitoare referendumul din Ungaria, ale cărui rezultate pot însemna un refuz în materie de relocare obligatorie a migranţilor. Tehnic, un motiv plauzibil pentru declanşarea unor proceduri de sancţionare care pot merge foarte departe, evocând posibilitatea extremă a eliminarii Ungariei din edificiul comunitar".


Iar România are un rol de importanţă majoră la acest summit, crede Unteanu.

"Pentru Romania este esenţial să vadă cu cine şi în ce fel poate negocia apartenenţa sa, intrarea într-o conectivitate foarte înaltă cu ceea ce, dacă reuşesc convorbirile de la Visegrad, va fi grupul care se pronunţă, aşa cum spunea şi preşedintele Iohannis, pentru continuarea şi întărirea şi consolidarea procesului european. E foarte important, pentru că dacă acest grup de forţă...vor continua pe acest drum, vor forma o altă zonă întărită, cu alte reguli mult mai stricte. O noua zonă Schengen euro", spune jurnalistul.

Cristian Unteanu consideră că mesajul preşedintelui Klaus Iohannis în care critică discursul duplicitar al liderilor europeni este unul dur şi serios, însă nu la fel de tăios ca mesajul preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

 


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?