Un sport publicitar la pâine a fost INTERZIS de la difuzare

 
Un sport publicitar la pâine a fost INTERZIS de la difuzare
Un sport publicitar la pâine a fost INTERZIS de la difuzare

Un spot publicitar la produsul "Savoria. Pâinea copiilor" a fost interzis de la difuzarea pe posturile de televiziune, printr-o decizie luată marţi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care a considerat că acesta nu informează corect publicul.Potrivit CNA, în spotul respectiv se spune printre altele că "fabrica Savoria este singura din România care produce doar pâine fără E-uri".

"(...) vă recomandăm pâinea pentru copii de la Savoria, e delicioasă, iar mama spune că e şi super sănătoasă. Conţine o grămadă de minerale şi vitamine. (...) Conform studiului Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România realizat în luna august, fabrica Savoria este singura din România care produce doar pâine fără E-uri", se afirmă în spot.


Acest spot a fost difuzat pe Antena 1, Euforia, GSP TV, Antena 3 şi Antena Stars, în perioada 15 decembrie - 2 ianuarie, potrivit CNA.

Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) a considerat că acest spot este "o comunicare comercială înşelătoare".
Prezentă la şedinţa de marţi a CNA, Laura Frunzeti, directorul executiv al Consiliului Român pentru Publicitate, a declarat că membrii Comitetului Etic al RAC s-au întrunit pe 22 ianuarie şi au analizat spotul "Savoria. Pâinea copiilor", considerând că acesta încalcă prevederile Codului RAC.

Şi membrii CNA au considerat că spotul "Savoria. Pâinea copiilor" încalcă articolul 93 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale".

Astfel, CNA a decis să aplice în acest caz o decizie de intrare în legalitate în privinţa spotului publicitar "Savoria. Pâinea copiilor", fapt care presupune că reclama nu mai poate fi difuzată în forma aceasta, care încalcă legislaţia audiovizualului privind informarea corectă.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.
Pe de altă parte, tot în şedinţa de marţi Consiliul a decis să aplice o decizie de intrare în legalitate şi în privinţa spotului publicitar la asigurarea de viaţă oferită de Red Sands Group şi 4Life Direct. Spotul a fost difuzat în luna ianuarie de televiziunile Realitatea TV, România TV, TVR1, Antena 3 şi Kanal D.

În acest spot publicitar se spune: "V-aţi născut între 1929 şi 1969? Vă rugăm sunaţi acum pentru a afla despre asigurarea de viaţă garantată de la 1 RON pe zi, un plan pentru siguranţa vârstei a treia, pentru bărbaţi şi femeie între 45 şi 85 de ani. Nu se fac examinări medicale, nu puteţi fi refuzat. Asigurarea începe din prima zi şi durează toată viaţa dumnevoastră. Familia dvs. va primi până la 200.000 de RON numerar, care să acopere funeraliile şi orice alte costuri neprevăzute. Beneficiile dvs. nu scad niciodată pe măsură ce timpul trece şi costă de la 1 RON pe zi, în funcţie de suma asigurată. Aţi auzit bine, de la doar 1 RON pe zi. Pentru mai multe informaţii sunaţi acum la numărul afişat. Fără riscuri, fără obligaţii. Un plan pentru siguranţa vârstei a treia".

CNA a considerat că şi acest spot încalcă articolul 93 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi nu informează corect publicul. Astfel, CNA a decis să aplice o decizie de intrare în legalitate şi în privinţa spotului publicitar, fapt care presupune că spotul nu mai poate fi difuzat pe posturile TV în forma actuală care nu respectă legislaţia audiovizualului.

Pe de altă parte, tot în şedinţa de marţi, CNA a decis să aplice o decizie de intrare în legalitate şi în privinţa unui spot publicitar la cartela MTV Mobile powered by Cosmote. Spotul a fost difuzat în perioada 15 decembrie - 7 ianuarie pe televiziunile Diva Universal, MTV, Sport.ro şi Pro TV.
Spotul prezintă tineri în diverse ipostaze, care sugerează distracţia. Totodată, o voce de fată afirmă: "Mă numesc Ana şi vreau să îi spun şefului că îmi dau demisia şi lumii întregi că... m-am cuplat cu şeful meu".
CNA a considerat că acest spot a încălcat prevederile privind protecţia minorilor, impuse de articolul 93 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Prezent la şedinţa CNA de marţi, Botond Csomortani, MBL Product Manager, la Viacom International Media Networks (VIMN), pentru Europa Centrală şi de Est, a spus că spotul respectiv face parte dintr-o campanie care a fost difuzată şi în alte cinci ţări (Germania, Elveţia, Belgia, Olanda şi Polonia) şi nu au fost probleme privind legalitatea respectivului clip.
"Mesajele din spoturile noastre (din această campanie, n.r.) sunt nişte mesaje pozitive, care nu îi încurajează pe tineri să mintă (...) Este vorba despre alegere, despre curajul şi asumarea responsabilităţii de a face o mărturisire", a spus Botond Csomortani. El a mai spus că este adevărat că spoturile sunt provocatoare, dar aceleaşi mesaje au fost difuzate şi în celelalte cinci ţări din Europa, fără să se fi primit sesizări la acestea.

El a mai spus că spotul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, iar canalele de difuzare a lui au fost alese astfel încât să fie atins tocmai acest target.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Stan Cosmin
29 Jan 18:50
CNA face ce i se dictează de la Cotroceni.
Răspunde
0 0
Iulia Badescu
29 Jan 13:43
Bai daca sustin tare ca painea lor e fara E-uri, verificati ca sa le scoateti reclama de pe piata. Ce e magaria asta?
Răspunde
1 0
Nume*
29 Jan 11:37
CNA nu se poate abtine din abuzurile in ceea ce priveste antenele si ce se intampla acolo.
Răspunde
0 0
gabi constantin
29 Jan 11:12
multe lucruri in tara asta nu sunt ce vor sa fie. asa cum este si articolul asta care se vrea a fi foarte bun dar nu este pentru ca profesionismul unui jurnalist se vede din titlu, iar aici e de tot rasul..revenind la subiectul cu reclamele, sunt multe minciuni in spoturile publicitare, numai ca pe alea nu le baga nimeni in seama ca nu au legatura cu voiculescu.
Răspunde
1 -1
PEDAGOGUL
29 Jan 01:50
Eu cred ca acest sport publicitar la paine respecta toate regulile impuse de CNA si nu trebuie interzis.
Răspunde
3 -1
priapism telectual captivus
28 Jan 20:20
CORECTATI VA ROG EROAREA DIN TITLU...NU E SPORT PUBLICITAR CI SPOT PUBLICITAR...
ACUM ASTA CU PAINEA IN RROMANIA...ESTE INTR-ADEVAR UN SPORT...DAR PE CALE DE DISPARITIE... SPORTUL DE BAZA ESTE CIRCUL !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?