Un salvamontist indicase locul tragediei aviatice cu o marjă de eroare de 1 km, dar a fost ignorat

 
Codrin Roman
Codrin Roman

Pasagerii avionului prăbuşit în Munţii Apuseni puteau fi găsiţi mai repede. Codrin Roman, unul dintre membrii Serviciului Salvamont - Salvaspeo Cluj, a reuşit cu ajutorul medicului Zamfir şi a computerului să facă cea mai bună aproximaţie a locului în care s-a prăbuşit, luni, avionul medical.

Cordin Roman a calculat că distanţa până la locul tragediei e de 4 kilometri, cu unul mai puţin decât realitatea din teren. I-a spus şefului său, însă salvamontiştii clujeni au fost obligaţi să respecte ordinele şi au fost întorşi din drum, fiind trimişi pe alte coordonate. Nimeni nu îşi asumă însă răspunderea pentru această decizie, scrie citynews.ro

Luni, la ora 18.10, la două ore după ce avionul s-a prăbuşit în Munţii Apuseni, Codrin a sunat la 112 din proprie iniţiativă pentru că nu îi venea să creadă că răniţii nu au fost găsiţi.

„Le-am spus cine sunt şi am rugat frumos operatorul să îmi comunice şi mie coordonatele pentru că mă uitam la televizor şi mi se părea halucinant că salvatorii mergeau ba în stânga, ba în dreapta, ba în jos”, povesteşte acesta.

Apelul a fost pus în aşteptare şi după câteva minute a intrat în conferinţă. „Erau cel puţin 50 de persoane în conferinţă care vorbeau. Discuţia de la telefon cu medicul era înregistrată pe volum. Am aflat mai târziu că era doctorul Zamfir. El avea volumul dat cel mai tare şi am strigat că sunt salvamontist şi că vreau să îl întreb ceva pe doctor”, îşi aminteşte Codrin.

Salvamont Cluj: Ni s-a refuzat ajutorul, deși aveam dotări

A intrat în legătură telefonică cu medicul Radu Zamfirescu, iar convesaţia o povesteşte aşa cum a decurs. „I-am spus: domnule doctor, puteţi să-mi daţi şi mie datele GPS ca să putem face o hartă? Vă daţi seama, cred că era în şoc. Apoi vorbea şi cu alţii la telefon. Nu ştiu, dar cred că se plimba pe la fiecare accidentat în parte pentru că la telefon vorbea de protocoale medicale cu alţii. Cred că era supărat, mie aşa mi s-a părut, pentru că eram a nu ştiu câta persoană care îl întreba chestia asta. L-am întrebat dacă merge GPS-ul de pe avion şi mi-a spus că avionul e praf”, spune Codrin.

El spune că în momentul în care a conştientizat că medicul se aude foarte bine la telefon „i-a picat fisa”. „L-am întrebat ce telefon are, dacă are Android şi l-am rugat – atenţie domnule doctor puteţi să-mi spuneţi ce vedeţi, unde e punctuleţul albastru, localizarea? Apoi l-am întrebat dacă vede drumul naţional, care e cu roşu şi mi-a zis că da. L-am întrebat dacă e la est sau la vest şi a spus că la est. În acel moment toate toate echipele erau la vest, 'după cucuruz'. Mi-a spus şi că vede o linie albă, graniţa judeţului şi apoi cum sunt condiţiile meteo. Din păcate, după aceea, au intervenit ceilalţi oameni care erau cu el pe fir”, povesteşte Codrin, care spune că, pe Google Maps, din păcate, delimitarea judeţelor Cluj şi Alba nu este cea reală.

Codrin a închis telefonul şi s-a dus la calculator, unde a început să facă calcule. „Din prima se vedea foarte clar o linie, dar pentru a face o centrare trebuie două linii. Am mai sunat o dată ca să-mi confirme că telefonul la care vorbea era legat la o celulă din judeţul Cluj. Mi s-a confirmat de 3 ori. Cazul era aproape rezolvat. La un moment dat mi-am dat seama că este o creastă montană pe care am umblat şi semnal GSM este numai pe acea creastă. De la Şaua Ursoaia până la următorul vârf, Stauin, într-adevăr eu am zis 4 kilometri, iar locul accidentului era de fapt la 5 kilometri, la Petreasa”, mai spune Codrin. El a ştiut aceste coodonate în jurul orei 18.45.

Codrin a plecat din Cluj-Napoca să se alăture colegilor lui de la Salvaspeo pe care i-a găsit în Poiana Horii. „Acolo nu era semnal şi tot alaiul făcea stânga împrejur ca să ne întoarcem la Crucea lui Avram Iancu. Eram două echipe- Salvamont şi SMURD. Acolo nu era nimic şi am primit ordin să ne întoarcem în Horea. Atunci a sunat şi pădurarul care ne-a spus că răniţii au fost găsiţi la Petreasa”, îşi încheie povestea Codrin Roman.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
10 0
pepper
23 Jan 11:07
Traditia la noi : seful nu-si doreste subalterni mai destepti , risca sa piarda credit ! Chiper , per ex. , nu era plantat de era mai smart decit sefi sai de cell criza . La fel si cu salvamontistul in cauza . Numai de nu l-ar lua la ochi, sa se razbune un competent pe d-lui !
Răspunde
17 -1
Truth
23 Jan 10:01
Cine e cel care a intors salvamontiostii din drum? Asta e esential sa se cunoasca!
Răspunde
12 -1
seby
23 Jan 10:29
13 inspectoratul pentru situatii de urgenta i-a intors pe salvamonisti spunand ca acele coordonate nu sunt bune si i-au trimis pe o pista falsa....cei din avion trebuiau sa moara sigur ...nu se asteptau sa ii gaseasca motii...pana ii gaseau autoritaile erau toti morti...asta este Romania...tara de frumoasa cu conducatori de kkat...impuscati merita toti,,,al doilea Kiev trebuie facut in bucuresti
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?