Un oficial britanic spune că cine întâlneşte români riscă să fie înjunghiat într-o clipă

 
Foto: dailymail.co.uk
Foto: dailymail.co.uk
Un consilier local britanic, Robert Fraser, ar putea fi acuzat de incitare la ură rasială după ce a declarat la o întâlnire în public că românii ar înjunghia pe cineva de cum îl văd, iar remarcile sale au fost postate pe YouTube, scrie Daily Telegraph.

Consilier local din Leicestershire, conservatorul Robert Fraser, este anchetat de poliţie după ce declaraţiile sale xenofobe au fost postate pe YouTube. Fraser a mai spus că ţiganii români îi fac pe irlandezi să pară "simpli amatori" când vine vorba de bătăi. Remarcile controversate au fost făcute la o reuniune publică din urmă cu două luni la care s-a discutat despre posibilitatea construirii unui amplasament pentru imigranţi lângă unul dintre satele din circumscripţia sa. Discursul a fost filmat fără ştirea sa şi apoi încărcat pe Internet, iar filmuleţul are deja sute de vizionări.

Fraser a fost întrebat, la un moment dat, de unul dintre cei prezenţi despre gradul de infracţionalitate. El a răspuns: "Românii ar înfige un cuţit în tine de cum se uită la tine. Ar putea exista şi unii buni. Iertaţi-mă dacă sunt şi români prezenţi (râsete în audienţă), dar sper că nu, pentru că nu aş avea nicio şansă să scap viu de aici. Sunt un pic cam lent", spune Fraser. 

"Unii dintre aceşti europeni îi fac pe irlandezi să pară nişte simpli amatori şi mi-ar fi cu adevărat groază să îi văd în Groby", a arătat Fraser. 

Poliţia din Leicestershire examinează materialul de pe YouTube pentru a decide dacă declaraţiile lui Fraser incită la ură rasială. 

Alfred Kefford, preşedintele Grupului de legătură pentru romi, a spus că este "şocat şi dezgustat" de astfel de comentarii. "Astfel de declaraţii sunt rasiste. S-a făcut mult rău şi văzând acele declaraţii şi pe YouTube a fost foarte dureros. Dacă remarcile ar fi fost direcţionate împotriva oricărui alt grup etnic, atunci ar fi existat proteste publice", a mai spus Kefford. 

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, consideră că observaţiile lui Robert Fraser sunt "foarte regretabile şi complet nedrepte". "Aş vrea să reamintesc oamenilor că românii sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, la fel ca şi cetăţenii britanici. Românii care locuiesc în Marea Britanie sunt, într-o mare măsură, oameni foarte calificaţi şi muncitori harnici care respectă legea, la fel cum fac şi britanicii care locuiesc în România", a insistat Jinga.  

Fraser şi-a cerut scuze şi a spus că regretă comentariile făcute lăsându-se "dus de val". El a adăugat că nu ştia că întâlnirea a fost filmată. Consilierul a refuzat însă ideea de a demisiona. "Nu am avut intenţia să introduc vreun element rasist în cadrul întâlnirii, dar recunosc că mi-am lăsat judecata să fie înceţoşată pe moment. Aş vrea să subliniez că un număr tot mai mare de britanici petrec o vacanţă total sigură în România şi dacă s-ar ivi posibilitatea mi-ar plăcea şi mie să vizitez această ţară", a mai spus Fraser. "Nu mă consider rasist sub niciun aspect", a conchis consilierul conservator. 

Un purtător de cuvânt al consiliului local a declarat că incidentul va fi "investigat oficial conform procedurilor". 

Stephen Dorrell, parlamentar conservator din Charnwood - care a vorbit la aceeaşi întâlnire ca şi Fraser, l-a apărat pe acesta şi a spus că declaraţiile nu au fost rasiste. "Nu cred că ceea ce a spus ar trebui să ducă neaparat la demisia sa, dar vorbele sale au fost lipsite de înţelepciune şi complet greşite, în opinia mea. România este o ţară cu 50 sau 60 de milioane de oameni, iar cel mai mulţi sunt oameni cinstiţi", a spus Dorrell, greşind numărul populaţiei României. 

"Nu cred că declaraţiile sale sunt rasiste pentru că nu cred că românii sunt o rasă. Comentariile sunt anti-româneşti", a încercat Dorrell să argumenteze. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?