Un milion de români, afectați de schimbarea de la ANAF. Cum completezi declarația unică

 

Aproximativ 960.000 de persoane din România obţin venituri din activități independente și sunt obligați să depună singuri "declarația unică" introdusă anul trecut de Ministerul de Finanțe.ANAF nu mai emite, începând din 2018, și nu le mai trimite contribuabililor decizii de impunere pentru veniturile din activități independente și merge pe autoimpunere pentru persoanele fizice, exact așa cum face și pentru persoanele juridice.

Până la data de 15 martie 2019, contribuabilii vor avea de completat și calculat impozitul și contribuțiile sociale și de depus declarația pentru veniturile din anul 2018 și estimarea de venituri pentru anul 2019.

"Responsabilitatea calculării impozitelor și depunerii revine integral contribuabililor cu venituri din activități extrasalariale. Ulterior, aceștia pot fi controlați de inspectorii fiscali dacă au plătit corect sau nu impozitele. Autoimpunerea persoanelor fizice este un proces nou, care presupune cunoașterea legislației fiscale", a explicat Mihaela Colesnic, specialist calculator-venituri.ro.

Există din fericire o aplicație online, care îi ajută pe contribuabili să își completeze declarația unică și să își calculeze impozitele datorate statului din activități independente.

Pe CalculatorVenituri.ro, există o secțiune specială numită Declarația Unică, unde contribuabilii își pot încărca datele pentru a primi în mod gratuit o declarație pe an, cu toate veniturile și impozitele calculate automat.

În România, estimările actuale arată că sunt circa 960.000 de persoane care obţin venituri din activități independente, acestea activând sub diferite forme, fie că sunt PFA (Persoană Fizică Autorizată), acționari în diverse companii cu profit și dividende, ÎI (Întreprindere Individuală), ÎF (Întreprindere Familială), PFI (Persoane Fizice Independente), fie că activează în domeniul profesiilor liberale.

Românii loviți CRUNT de ANAF sunt revoltați. Spațiul Privat Virtual NU FUNCȚIONEAZĂ

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?