Un meşter din Săpânţa a înregistrat la OSIM crucile din Cimitirul Vesel

 
Foto: RTV
Foto: RTV
Meşterii populari încep să se comporte ca nişte adevăraţi manageri. Mai ales când este vorba de bani frumoşi, iar concurenţa este dură. De exemplu, un artist popular din comuna maramureşeană Săpânţa a obţinut brevet pentru celebrele cruci din Cimitirul Vesel, spre nemulţumirea celorlaţi meşteri.

Povestea celebrelor cruci cu catrene ironice pe seama celor decedaţi a făcut înconjurul lumii. De acum însă, nimeni nu va mai putea face cruci fără acordul lui Dumitru Pop, urmaşul lui Ion Stan Pătraş, fondatorul cimitirului.

Primii care simt efectele la buzunar sunt ceilalţi meşteri din Săpânţa. Ei vor fi nevoiţi să plătească drepturi de autor nu doar pentru modelul crucilor, ci şi pentru o nuanţă de albastru, tot un brevet al colegului de breaslă.

''Este o culoare pe care eu o cumpăr din comerţ, dar preparaţiile sunt ale mele. Eu am pigmenţi pe care numai eu îi folosesc'', spune Dumitru Pop.

Ceilalţi meşteri de cruci din Săpânţa s-au cam supărat, mai ales că ar trebui să plătească chiar şi 30 de sută din valoarea unei cruci. Unii însă pun mare preţ pe prietenie.

Meşterii din Săpânţa se ocupă de sculptarea crucilor de zeci de ani. Toţi au învăţat meşteşugul de la Ion Stan Pătraş, omul care de altfel a adus faima cimitirului vesel din localitate.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?