Un fost membru al CSM, acuzații la adresa lui Iohannis

 

Fostul membru CSM, Adrian Toni Neacşu, transmite că refuzul preşedintelui de a lua act de demisia miniştrilor Lucian Şova şi Paul Stănescu este cea mai clară încălcare a Constituţiei cu putinţă, precizând că "avem un nou conflict juridic la CCR cu final aşteptat".Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Toni Neacşu, scrie, pe Facebook, că probabil România are cea mai obscură şi neclară Constituţie din lume, de vreme ce permanent Preşedintele, Guvernul, dar mai recent şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie "trebuie ţinute de mână de CCR pentru a o înţelege".

"În ce priveşte sesizarea Guvernului, nu înţeleg de ce s-au limitat la a reclama ca fiind neconstituţional doar refuzul numirii noilor miniştri la Transporturi şi Dezvoltare. Refuzul Preşedintelui Iohannis de a lua act de demisia miniştrilor Lucian Şova şi Paul Stănescu este cea mai clară încălcare a Constituţiei cu putinţă. Ba chiar şi a deciziilor CCR, de vreme ce încă din 2007 (Decizia 356) aceasta a decis că Preşedintele este obligat constituţional să ia act de demisia miniştrilor ca act unilateral şi să declare vacant postul. Este adevărat că atunci CCR a decis că o întârziere de 20 de zile de la data demisiei a fost un termen rezonabil însă doar întrucât a existat o motivare temeinică a refuzului. Acum avem evident doar un refuz politic (Guvernul PSD-ALDE e prost)", a transmis Neacşu.

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii spune că demisia unui ministru devine irevocabilă nu în termen de 15 zile, ci în momentul în care s-a luat act de depunerea ei de către premier.

"Demisia ministrului devine irevocabilă nu în termen de 15 zile ci, astfel cum prevede expres art. 6 din Legea nr. 90/2001, "din momentul în care s-a lua act de depunerea ei" de către Primul ministru. Termenul de 15 zile este unul maxim, pentru situaţia în care prim ministrul refuză să ia act de demisia unilaterală a unui ministru, ceea ce nu este cazul aici. Astfel fiind, Preşedintele este în întârziere chiar de la momentul când i s-a cerut să ia act de demisiile miniştrilor (care au avut loc la 22 nov şi 26 nov) şi nu are dreptul de a aştepta să trecă cele 15 zile prost înţelese", a completat Adrian Toni Neacşu, care încheie precizând că asta e valabil "dacă nu cumva desigur Guvernul şi d-na Dăncilă nu au uitat cumva să ceară Preşedintelui să ia act de demisia miniştrilor şi să declare posturile vacante".

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că a sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona "blocajul" pe care l-a creat preşedintele Klaus Iohannis prin neluarea deciziei de numire a miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării. CCR a stabilit ca până pe 13 decembrie, părţile trebuie să transmită punctele de vedere.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Salariile le dau multinaționalele,bre,nu justitia,ea dă ani de pârnaie la politici
09 Dec 06:22
Dle Ioan,vă doriti degeaba intoarcerea la comunism,unde statul dă de muncă,dă salariu si obligă pe tineri sa danseze,sau ma rog,sa lucreze.Statul capitalist român nu dă salarii decât ca angajator,vreti salarii mai mari,va spun eu cum opțineți,cu greve,cu demonstratii ,cu sindicate,dar nu împotriva dlui Dragnea ,ci fata de cei care câstigă din munca muncitorului român.Statul doar micsoreaza CAS si impozitele pentru multinațioanle si ele duc veniturile afara.Cu spitale,mai bine ar creste CAS sau o contribuție de la betivanii batăusi,ca fără bani nici chiar autostrăzi nu putem face.Asa ca dl Drganea se ocupă de drepturile omului si respectarea lor de către o justiție scăpată de sub control,ca securitatea lui Drăghici ,prin 52.
Răspunde
0 0
Să auzim numia de bine !
08 Dec 20:47
Dati-vș după tufisi,ca tot vântul adevarului va spulbera,boieri dv .Dle fost membru al CSM,nu am auzit un comentariu de la un judecător de la Moldova Noua sau de aiurea si să spună ,,domnilor judecători legea nu va da dreptul sa spuneți că „foloase necuvenite ” sunt aplauzele ortacilor,ca „bănuiala legitimă ” înseamnă ca Vâsinsky nu are dreptul să se intorcă în mprmânt,ca el si dl Ponata au gandit ca in caz de atac al securității statului,invinuitul sa se disculpe in fata lui Beria,ca Dzerjinsky a murit sau a fost omorât.Si acum ne spuneti de constituție ca ii da dreptul dlui Presedinte sa interpreteze ,la nivel de judecătotr de ICCJ,ce e bine pentru patrie !
Răspunde
0 0
Ocupati-vă de judecători ,ca de dl președinte se ocupă CCR!
08 Dec 20:38
Dle fost membru al CSM,nu am auzit un comentariu de la un judecător de la Moldova Noua sau de aiurea si să spună ,,domnilor judecători legea nu va da dreptul sa spuneți că „foloase necuvenite ” sunt aplauzele ortacilor,ca „bănuiala legitimă ” înseamnă ca Vâsinsky nu are dreptul să se intorcă în mprmânt,ca el si dl Ponata au gandit ca in caz de atac al securității statului,invinuitul sa se disculpe in fata lui Beria,ca Dzerjinsky a murit sau a fost omorât.Si acum ne spuneti de constituție ca ii da dreptul dlui Presedinte sa interpreteze ,la nivel de judecătotr de ICCJ,ce e bine pentru patrie !
Răspunde
0 0
cotoi
08 Dec 18:09
nu gindesc , ce sa le faci atita pot .
Răspunde
0 0
ioan
08 Dec 17:25
cantaretii de curte au inceput miorlaitul la cea mai mica miscare a butonului de la caprarul frustrat. cat de jos puteti sa va coborati fiintelor? mor oameni si copii in spitale si voi nu scoateti un cuvant. in parlament se instituie legea batei si a pumnului. nici acum nu cuvantati. saracia este un trend pentru omul de rand, intretimp ce guvernanti se joaca de-a alba- neagra cu doi mici si o bere si o marire de salar care vine si nu mai vine. nici acum nu cauvantati. as vrea sa vad cum va descurcati cu un salar net de 1200RON pe luna !!!!!!!! intretimp ce pensionarii de lux si cei privilegiati obtin suma dublata sau triplata doar asa ca un moft. sa va dea Dumnezeu precum faceti
Răspunde
0 0
Henkel
08 Dec 17:18
Pupincurist de PSD! Ce "excremente" joaca in CSM!
Răspunde
0 0
CSM,ocupati-va de judecători ,ei pot trisa mai garv ca presedinte,ca ne areseză pe toti
08 Dec 20:43
3 Dle fost membru al CSM,nu am auzit un comentariu de la un judecător de la Moldova Noua sau de aiurea si să spună ,,domnilor judecători legea nu va da dreptul sa spuneți că „foloase necuvenite ” sunt aplauzele ortacilor,ca „bănuiala legitimă ” înseamnă ca Vâsinsky nu are dreptul să se intorcă în mprmânt,ca el si dl Ponata au gandit ca in caz de atac al securității statului,invinuitul sa se disculpe in fata lui Beria,ca Dzerjinsky a murit sau a fost omorât.Si acum ne spuneti de constituție ca ii da dreptul dlui Presedinte sa interpreteze ,la nivel de judecătotr de ICCJ,ce e bine pentru patrie !
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?