Un agricultor din Ocna Mureş a "dat lovitura" cu o afacere profitabilă

 

A dat lovitura cu o afacere care pare să fie tot mai profitabilă în România. Un întreprinzător din Ocna Mureş, Ioan Iakob a decis în urmă cu câţiva ani să cultive lavandă, în locul unor culturi tradiţionale, precum porumb şi orzoaică.A fost un pariu câştigat în condiţiile în care un hectar de lavandă îi aduce un profit anual de până la 8.000 de euro, scrie Alba24.ro.

“Am auzit de lavandă prima dată de la un cunoscut de la fabrică Fares Orăştie. Primul pas în această afacere l-am făcut în anul 2009. La început am avut multe probleme. Era o cultură despre care nu ştiam multe lucruri, dar pe parcurs din practică şi din studiu le-am depăşit. După achiziţionarea terenului, am cultivat porumb respectiv orzoaică, însă neavând utilaje am constatat că atât cât învesteam atât şi scoteam. Astfel am hotărât să trec la o cultură perenă”, a spus agricultorul în vârstă de 54 de ani, care deţine această afacere de succes.

Investiţia iniţială a presupus câteva sute de euro pentru materialul săditor şi câteva mii de euro pentru terenul achiziţionat. Costurile unui hectar de pământ în zona Ocna Mureş variază între 2.500 şi 3.500 de euro. Preţul unui butaş este de 2 lei, în timp ce pentru un hectar sunt necesari 18.000-20.000 de butaşi de lavandă.

”M-am reorientat spre cultură de lavandă pentru că am prieteni în Franţa şi am început să mă documentez înainte de a face acest pas. Am renunţat la cultură de orz şi porumb, tradiţionale în zona, şi am făcut pasul spre lavandă. Nu a fost uşor, şi nu mi-a ieşit din prima, nu e ca în poveste. Abia a treia încercare a fost cu noroc, după ce am aflat cu adevărat secretele culturii de lavandă“, a recunoscut Ioan Iakob. A pornit cu un hectar şi 70 de ari, iar prima producţie nu a depăşit 500 de kilograme la hectar, în condiţiile în care acum ajunge şi la 4-5 tone pe o suprafaţă de un hectar.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?