Uite cine vorbeşte de Realitatea TV!

"Atacurile la adresa Realitatea TV au venit într-un context în care toți cei suspecți de corupție și care pot fi condamnați și-au unit forțele ca să siluiască Justiția". Acesta este răspunsul lui Cozmin Guşă în urma interviului pe care omul de afaceri Elan Schwartzenberg l-a acordat unui post de televiziune. B1 TV a difuzat recent un interviu cu Elan Schwartzenberg, realizat de Sorina Matei. Controversatul om de afaceri, acuzat de complicitate la dare de mită, este în prezent fugar, ascuns undeva în Israel. Apropiat al fostului primar din Constanța, Radu Mazăre, Schwartzenberg a făcut afaceri cu fostul edil, după cum chiar el a recunoscut. De altfel, Mazăre, la rândul său fugit din România, stă, în Madagascar, pe proprietatea omului de afaceri, spune acesta din urmă.

Elan Schwartzenberg a continuat linia inaugurată de alte celebrități cu probleme penale, aruncând vina pentru acuzațiile aduse de procurori pe toată lumea mai puțin pe el. Și Elan Schwartzenberg dar și Sorina Matei s-au referit la datoriile Realitatea TV, ambii uitând brusc să spună că acumularea acestora s-a făcut mai ales în timpul în care postul a fost patronat chiar de Elan Schwartzenberg. De asemenea, intrarea în insolvență a fost cerută de Sebastian Ghiță, care urmărea de fapt închiderea postului și mutarea activelor pe România TV.

Sorina Matei, un jurnalist format pe banii trustului Intact, dar la școala de jurnalism a Partidului Democrat, condus la acea vreme de Traian Băsescu, a avut permanent în cadrul interviului o obsesie - Maricel Păcuraru, unul din acționarii Realitatea TV.

Sorina Matei nu a menționat în niciun moment că Realitatea TV nu a făcut niciodată ”telejustiție”. Asta deși unul dintre acționari se afla într-o situație dificilă. Sorina Matei, poate aplicând principiul ”de ce să strici o știre bună spunând adevărul”, nu a suflat o vorbă despre faptul că Maricel Păcuraru și-a achitat în întregime datoriile către stat, exact în cuantumul stabilit de instanța de judecată.

Nu același lucru îl putem spune însă despre familia Păunescu, acționar al B1 TV prin Bobby Păunescu. Familia figura în topurile bogaților români, la sfârșitul anilor 2000, cu 350 milioane de euro avere dar avea, potrivit scriptelor oficiale, afaceri de nici 750.000 euro și doar 16 angajați. Sorina Matei nu a oferit o explicație nici pentru această... anomalie.

A urmat apoi șirul de afaceri prin care familia Păunescu a profitat de mâna largă a bancherilor Bancorex. Banca mileniului 3, însă nu pentru ea, ci pentru datornicii băncii, singurii care și-au securizat afacerile pentru mileniul următor. Astfel, în 1999-2000, la Agenția de Valorificare a Activelor Bancare, firmele din grupul General Consulting and Procurement, patronat de familia Păunescu, figura cu datorii de 180,9 milioane de dolari și 3,1 miliarde de lei! Bani frumoși, rezultați din credite nereturnate către Bancorex. Aproape 7,5 la sută din totalul pagubelor. Bani returnați de fiecare român în anii care au urmat, nu de familia Păunescu, sau George Constantin Păunescu, figura centrală a afacerilor. Dar Sorina Matei nu a oferit scuzele familiei pentru această risipă.

Și nu în ultimul rând, vă mai aduceți aminte de Biroul de Turism pentru Tineret? Celebra societate de turism înființată după 1990 și apoi devalizată în urma unor afaceri absolut uluitoare? Ei bine, adevărata lansare în afaceri a fraților Păunescu s-a produs exact cu BTT. În 1992 erau posesorii a 12% din acțiuni. După doar câțiva ani toate bazele turistice, multe de prim rang, au fost pur și simplu vândute pe doi lei unor așa-ziși ”investitori” în turism. Alt detaliu omis de jurnalistul Sorina Matei.

Nu mai vorbim că unul din simbolurile turistice ale Bucureștiului, hotelul Lido, s-a transformat în ruină tocmai prin grija familiei Păunescu.

Cât despre celălalt acționar al postului B1 TV, Sorin Oancea, am putea să-l cităm pe fostul lui patron, Dan Voiculescu: ”a venit ca șofer la RATB, șeful UTC, în șlapi și cu o pungă de 1 leu și l-am făcut om”. Dar nu știm dacă este adevărat. Așa cum nu suntem siguri că sunt adevărate nici afirmațiile lui Sorin Oancea, ”am plecat din Intact din cauza presiunilor politice”. Și asta pentru că, potrivit multor jurnaliști plecați de la B1, exact asta îi place să facă în calitate de acționar și manager al postului de televiziune din Calea Victoriei. Mai mult, a plecat cu piesele de mobilier din biroul de la Intact, după cum afirma Dan Voiculescu la câteva săptămâni după ”dezertarea” lui Sorin Oancea. Poate însă că secretul ascensiunii acestuia sunt acțiunile de la Antena 3 sau împrumuturile de milioane de dolari de la Crescent. Sorina Matei nu ne-a lămurit însă.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?