UE a deschis o procedură de infringement împotriva Poloniei

 

Comisia Europeană (CE) a lansat luni o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei, vizând "protejarea independenței Curții Supreme" poloneze după intrarea în vigoare a unei controversate reforme.

La data de 3 iulie, 27 dintre cei 72 de judecători ai Curţii Supreme din Polonia ar putea fi nevoiţi să se pensioneze, deoarece noua lege poloneză privind instituția lor prevede scăderea vârstei de pensionare a magistraţilor de la 70 de ani la 65 de ani.

Potrivit legii, actualii judecători au posibilitatea de a-şi declara dorinţa de a li se prelungi mandatele de către preşedintele Poloniei, ceea ce poate fi făcut pentru o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată. 

Comisia apreciază că măsurile subminează principiul independenţei judecătoreşti, printre care inamovibilitatea judecătorilor.


Polonia are la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a răspunde, ceea ce înseamnă că procedura lansată luni de Comisia Europeană nu va împiedica intrarea în vigoare a noii legi, prevăzută pentru marţi, 3 iulie.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?