Tudorel Toader o atacă pe Kovesi într-o scrisoare către miniștrii Justiției din UE

 
Tudorel Toader
Tudorel Toader

Tudorel Toader a trimis o scrisoare miniștrilor Justiției din UE, în încercarea de a submina poziția Laureo Codruța Kovesi de favorită la ocuparea postului de șefă a Parchetului European. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis lmarți o scrisoare către toti miniștrii Justiției din țările Uniunii Europene, referitoare la fostul procuror șef al DNA Laura Codruța Kovesi.

Toader le explică omologilor săi decizia Curții Constituționale în privința cererii de revocare a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Iată scrisoarea: 

„Stimate domnule ministru,

În contextul discuțiilor privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministrul Justiției, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, în principal și în subsidiar, un conflict de constituționalitatea dintre Guvernul României și Președintele României, generată de refuzul Președintelui României de a pune în aplicare cererea de concediere a Procurorului șef al Departamentului Național Anticorupție, vă rog să îmi permiteți să prezint mai jos câteva aspecte incluse în Decizia Curții Constituționale nr. 358/30 mai 2018, publicată în Jurnalul Oficial nr. 473 din 7 iunie 2018.

Prin Decizia nr. 358/2018, Curtea Constituțională a luat act de existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministrul Justiției și Președintele României, generat de refuzul Președintelui României de a pune în practică propunerea de concediere a șefului Procuror al Direcției Naționale Anticorupție. De asemenea, Curtea a decis ca Președintele României să emită decretul privind demiterea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție.

În considerente, Curtea a recunoscut, printre alte aspecte, faptul că „dacă în cazul numirii în funcție de conducere, ministrul justiției are o largă marjă de apreciere, în timp ce Președintele României are o marjă limitată, în cazul de revocare, ministrul de justiție are o marjă minimă de apreciere, întrucât limitele impuse de lege sunt extrem de stricte și, în aceste condiții, Președintele României nu poate decât să se opună dreptului său de a verifica legalitatea propunerii , și poate refuza aceasta numai dacă propunerea nu este conformă cu legea, caz în care procedura va înceta. Desigur, niciun text constituțional nu se opune existenței consultărilor între cele două autorități publice în conformitate cu articolul 1 alineatul (5) și articolul 80 alineatul (2) al doilea paragraf din Constituție, dar având în vedere că întreaga procedură se desfășoară în timp ce puterea discreționară / marja de apreciere a ministrului justiției – ministrul care joacă un rol central în procedură – este minim, puterea discreționară a președintelui nu poate fi recunoscută în nici un fel. Prin urmare, Președintele României are o singură competență legată de această procedură, limitată la verificarea condițiilor de legalitate a procedurii „.

Mai mult, Curtea a recunoscut de asemenea că Președintele României nu își poate exercita puterile legale într-un sens care ar afecta textul constituțional. De aceea, competența sa este de a controla legalitatea măsurii, și anume propunerea de revocare, deoarece nu poate invoca aspecte legate de oportunitatea propunerii sau nu poate efectua o evaluare a activității procurorului șef / procurorului general, după cum este cazul. Prin urmare, puterea de decizie a președintelui României se limitează la condițiile de legalitate ale propunerii de revocare depuse.

Menționăm că înainte, prin Decizia nr. 68/2017, Curtea Constituțională a declarat că „există un conflict juridic de natură constituțională care există între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și Guvernul României, generat de acțiunea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție să își asume competența de a verifica legalitatea și oportunitatea unui act normativ, respectiv al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 13/2017, în timp ce încalcă competențele constituționale ale Guvernului și ale Parlamentului, prevăzute la art. 115, par. (4) și (5) din Constituție, respectiv ale Curții Constituționale, prevăzute la art. 146, litera d din Constituție.

În acest context, Curtea a recunoscut că prin conduita sa, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție a acționat ultra vires și a preluat o competență pe care nu o are – controlul modului de adoptare a unui act normativ, sub aspectul legalității și oportunității acestuia, care au afectat buna funcționare a unei autorități.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, comportamentul compatibil cu Constituția apare (…), și anume exercitarea competențelor stabilite prin lege în conformitate cu dispozițiile constituționale privind separarea puterilor de stat și, prin urmare, abținerea de la orice acțiune care ar putea avea drept efect subrogarea în competențele unei alte instituții publice. Prin urmare, Ministerul Public nu are competența de a desfășura activități de urmărire penală în ceea ce privește legalitatea și oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor .

În ultimele săptămâni, a avut loc o discuție importantă pe plan internațional despre o serie de protocoale semnate între serviciul de informații al României, SRI și diverse instituții din sistemul justiției. Dezvăluirea acestor protocoale anterioare secretului l-a făcut pe prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, să declare:

Climatul necesar reformei s-a deteriorat datorită protocoalelor secrete dintre procuratură și serviciile de informații. Solicit autorităților române să efectueze investigații complete și imparțiale cu privire la această problemă. Românii merită o ordine de aplicare a legii cu toate autoritățile supravegheate în mod corespunzător și o independență judiciară deplină.

Protocoalele, de când au fost declarate neconstituționale, aduc aminte de amestecul politicului, de Securitate și de aplicarea legilor atât de cunoscută în țara noastră în perioada regimului comunist. Printre semnatarii acestor pacte secrete si antidemocratice a fost Laura Codruta Kovesi”.

sursa: Știripesurse.ro

Tudorel Toader declarase anterior că UE nu a fost avertizată în legătură cu „abuzurile” comise de Laura Codruţa Kovesi atunci când a condus DNA şi faptul că ministrul român a promis că va transmite omologilor săi din statele UE motivele care au dus la demiterea acesteia.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Tudorel ARE DOVEZI cind vorbeste ???
13 Feb 19:43
Kovesi a fost data afara POLITIC pe baza unor “evaluari” din pix. Sa scrii ministrilor europeni scrisori in care sa MINTI despre un oficial roman spunind ca a facut abuzuri este impardonabil si sabotaj.
Asa cum se stie justitia se face in tribunal nu cu scrisorele tradatoare si declaratii la tv. Pentru un fost profesor si rector de drept se comporta jalnic si incredibil de incompetent !!! Oare cit cred ca isi va outea minca pensia ca sa justifice prostitutia intelectuala pe care o practica si tradarile tari pe care le face deja la vedere ???
Răspunde
0 0
Mihai
13 Feb 18:54
Ce mie Dragnea ce mie Toader, doi infractori ai statului de drept.
Răspunde
0 0
vlad
13 Feb 15:58
nu trebuia sa se comporte precum scursura aia de Macovei, oricum nu o vor numi pe Luluta pe post datorita scandalurilor in care a fost direct implicata, stiu asta si cei din UE ca doar nu-s dobitoci. oricum va fi contestata din pricina mandatului netdrminat si a demiterii. Tudorel dezamageste prin comportamentul similar betivei Macovei.
Răspunde
0 0
Roman
13 Feb 15:44
Bai bubosule, ati pus-o de-o ciorba cu toata sleahta voastra de infractori. Va da Kovesi la gioale acuma de o sa va mearga fulgii…. Abia astept !!! Cat despre faptul ca v-ati facut de tot rasul cerand sa nu fie votata chiar reprezentanta tarii voastre, asta nu mai e o mirare…. Abia astept sa ajunga sefa pe Europa si sa va arda de sa nu va vedeti. Infractorilor !
Răspunde
0 0
Oana
13 Feb 14:06
Bălălău asta al justiției numai pocinoage face .
Răspunde
0 0
plugariu
13 Feb 12:16
Huoooo, bubosule slugarnic !!!
Parca prin alte interviuri in presa externa, spunea ca n-are nicio legatura cu demisia LCK, ca Presedintele Johannis a demis-o, nu el ! Rusine, porcalanule !!!
Răspunde
0 0
Mihalache
13 Feb 11:58
Toader ăsta este un mișel.
Răspunde
0 0
Amalia
13 Feb 11:31
Asta este invidie mare! Rușine!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?