Tudorel Toader nu se dă dus de la Justiție: "Mâine voi fi ministru"

 

Chiar dacă stă cu sabia PSD deasupra capului, Tudorel Toader nu are nicio emoție și susține că va fi ministru până când decizia va fi publicată în Monitorul Oficial. A evitat, totuși, să spună dacă, în cazul în care nu va fi data afră de PSD, își va da demisia.

Tudorel Toader răspunde la întrebarea care frământă opinia publică în această perioadă: Când va pleca de la Ministerul Justiţiei? Ministrul a fost întrebat marţi, la Parlament, dacă va demisiona în cazul în care Senatul votează moţiunea opoziţiei împotriva sa, dacă membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD îi vor cere acest lucru sau dacă premierul Viorica Dăncilă i-o va cere.

"Voi tine cont de decizia producătoare de efecte juridice, de ceea ce va scrie în Monitorul Oficial", a declarat Tudorel Toader. Acesta a mai afirmat că inclusiv o eventuală demisie trebuie să atragă publicarea în Monitorul Oficial a unui decret semnat de preşedinte. Până la acel moment, Toader afirmă că îşi va continua activitatea la minister.

„În iulie 2017-noiembrie 2017 Ministerul Justiției a finalizat două proiecte de lege, Codul penal și Codul de procedură penală, pe care le-a trecut în Guvern, Guvernul le-a aprobat și le-a trimis la Parlament pentru ce? Pentru modificarea Codului penal în accord cu deciziile CCR, în noiembrie 2017 priiect de lege pentru modificarea Codului de procedură penală în acord cu CCR și transpunerea directive privind prezumția de nevinovăție. Un an mai mult și jumătate au fost trimise în Parlament, greu de susținut afirmația care s-a repetat că Guvernul nu și-a îndeplinit obligația ca în cele 45 de zile și așa mai departe. Eu vorbesc în numele Ministerului, al meu personal și nu a celor care nu au continuat procesul legislativ de punere în acord. Acum să răspund punctual la întrebarea la întrebările care au fost puse și care sunt pertinente”, a mai spus Toader.

Lămuriri pe tema urgenței unei Ordonanțe pe justiție

Ministrul a adăugat că atunci când vorbim despre norme de lege precum codurile penale nu se poate spune că decizia de neconstituționalitate nu este obligatorie, dacă este vorba despre norme în vigoare. Dacă este o decizie a priori, pe un proiect de lege, deciziile CCR sunt obligatorii doar dacă legiutorul vrea să meargă mai departe cu modificările.

„Obligația de modificare a legii în vigoare, nu a proiectului de lege, deci se referă la obligația legii în vigoare nu la proiectul de lege când se publică decizia în Monitorul Oficial, iar textul neconstituțional se suspendă dacă în 45 de zile legiuitorul nu revine textul își încetează efectul. Aveați Constituția, dacă spune că textul declarat neconstituțional își încetează efectul înseamnă că textul e în vigoare, obligația deci izvorăște din deciziile de neconstituționalitate sau interpretative privind norme juridice în vigoare. Când vorbim de norme de lege precum cel de față, Codul penal sau Codul de procedură penală, nu putem spune că decizia de neconstituționalitate nu produce efecte nu e obligatorie, ea e obligatorie. Dar unde este obligația? Nu de a o transpune în legislație, de a aduce soluția considerată constituțională în câmpul activ al legii. Obligația este pentru legiuitor. Dacă legiuitorul dorește să continue procesul legislativ să adopte acea lege, e obligat ca să respecte soluțiile din decizia CCR, dacă e o soluție de neconstituționalitate legiuitorul trebuie să o elimine”, a conchis Tudorel Toader.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Să nu se ducă,să fie dus !
17 Apr 07:52
Dar și legiferarea poate fi delgată guvernului ,domnule ministru.Dar,o chestiune,dacă dna prim i-ar fi cerut „Mâine mi-aduci ordonanța ”,ce ar fi urmat de neexecutare ?Lipsa de ce ?De autoritate sau se bălăcăresc doar si noi cu drag legiferâm?Asa cu remanierea ar trebui mai profundă si sa aducem un guvern ,care nu se teme de Timmermans ,ci de jurâmântul dat pe biblie,de ateii ministrii si primii.Dar ce legi a propus dl ministru,ca de aia e ministru,nu sa dea declaratii pe scările miniterului ?A introdus infractiunea de huliganism politic ,de se bat oamenii in stradă si se hulesc ?Daca articoleledin cp erau neconstituționale ,deci nu mai erau in vigoare,cu ce le inlocuiati bre ?Cu deciziile DNA,al cărei sef avea doctorat magna cum laude pentru o teză avizată ,ghici de cine ?Dacă trebuie dati afara directorii,ciobanii ineficienți ,chiulăii,de ce nu si primii ministrii si ministrii ?Asa ca si PSD poate fi considerat ineficient ,alege sa conduca tara oameni care sunt or slabi ,ori cedati la hastagi !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?