Toader îi răspunde lui Augustin Lazăr: "Evaluarea procurorilor de rang înalt se face în baza legii!"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine, într-o postare pe Facebook, că "procedura de evaluare a procurorilor de rang înalt se realizează în baza legii şi nu a regulamentului CSM, în măsura în care acesta cuprinde norme contrare legii"."1. O regulă elementară ! Procedura de evaluare a procurorilor de rang înalt se realizează în baza legii și nu a regulamentului CSM, în măsura în care acesta cuprinde norme contrare legii !

2. La nivelul ministerului justiției se realizează un studiu comparativ privind raportul dintre numărul de locuitori și numărul de magistrați, în statele membre ale UE !", a scris Toader, pe Facebook. 

Reacţia a venit după ce procurorul general Augustin Lazăr a declarat, într-un interviu, că ministrul Justiţiei a trecut linia roşie a separaţiei puterilor în stat prin faptul că nu ar fi respectat procedura de revocare a procurorului şef DNA şi a încălcat Regulamentul de organizare şi funcţionare al CSM.

Mai precis, Lazăr a afirmat că Executivul s-a erijat în denunţător şi apoi evaluator al activităţii DNA, ceea ce ar încălca procedura prevăzută de art. 24, indice 1, din Regulamentul de funcţionare CSM.

O opinie pe acest subiect a avut şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a declarat joi, la Bucureşti, că verificarea activităţii magistraţilor trebuie făcută de magistraţi, nu de politicieni, iar din punctul de vedere al Comsiei nu este nimic în neregulă cu justiţia.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene s-a întâlnit joi, la Bucureşti, atât cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader, cât şi cu şefii de Parchete, printre care Laura Codruţa Kovesi.

Discuţiile oficialului european cu reprezentanţii Justiţiei au avut loc în contextul în care ministrul Tudorel Toader a cerut revocarea procurorului şef al DNA. Secţia pentru Procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei, Klaus Ioahnnis fiind cel care va decide dacă apropă sau nu revocarea procurorului şef al DNA.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?