Alegeri strânse în Canada. După un mandat cu rezultate amestecate, Trudeau este sub presiune

 

Aproximativ 27 de milioane de canadieni sunt chemaţi luni la urne pentru a alege un nou parlament în ţara situată pe locul doi în lume ca suprafaţă, relatează DPA, citată de Agerpres. Cursa este strânsă între liberalii prim-ministrului Justin Trudeau şi conservatorii conduşi de Andrew Scheer.

Ambele partide speră să câştige cel puţin 170 de locuri în parlamentul din capitala Ottawa, ceea ce le-ar acorda o majoritate absolută în cele 338 de circumscripţii ale Canadei, cunoscute şi sub numele de districte electorale federale.

Parlamentarii sunt aleşi prin vot direct. Liberalii şi conservatorii au fost practic la egalitate în recentele sondaje, deşi ambele formaţiuni cu mult sub nivelul necesar pentru realizarea unei majorităţi absolute în parlament.

Dacă alegerile vor avea ca rezultat un guvern minoritar, Trudeau sau Scheer vor trebui să se bazeze pe sprijinul partidelor mai mici, inclusiv social-democraţii din Partidul Nou Democrat (NDP) condus de Jagmeet Singh, care a urcat recent în sondaje.

Ca şi Verzii, NDP este mai aproape politic de liberali. Partidul regional din Quebec, Bloc Quebecois, s-ar putea dovedi şi el decisiv.

Trudeau a guvernat ţara din America de Nord cu 37 milioane de locuitori din 2015 cu o majoritate absolută.

Cu toate acestea, părerile în legătură cu performanţa sa după patru ani sunt amestecate. 

Rezultatele preliminare ale alegerilor sunt aşteptate luni noapte (marţi dimineaţă GMT).Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?