De la Guvern, fără număr... Trei pomeni electorale făcute bugetarilor, după ce FMI a plecat acasă

 
Guvernul pregăteşte terenul PSD pentru prezidenţiale
Guvernul pregăteşte terenul PSD pentru prezidenţiale

Puterea ofera bugetarilor trei avantaje materiale cu cinci luni inainte de alegerile prezidentiale, in conditiile in care Guvernul a ratat negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana la ultima vizita a delegatiilor finantatorilor.

Scaderea contributiilor la asigurarile sociale cu 5 puncte procentuale pe anul 2015, fara surse bugetare credibile, nu a fost singurul punct nevralgic al negocierilor dintre Guvern si FMI-CE de saptamana trecuta, scrie Hotnews.ro.

În acest context negocierile cu FMI au fost incheiate practic fara o scrisoare de intentie a Guvernului si cu blocarea liniei de imprumut de precautie destinata Romaniei.

Inainte de alegerile prezidentiale din noiembrie, Guvernul Ponta s-a lansat in promisiuni de avantaje oferite bugetarilor - segmentul de alegatori cel mai dependent de partidele aflate la Putere.

Potrivit unor surse oficiale, reprezentantii FMI si CE au respins posibilitatea majorarii veniturilor militarilor si profesorilor, propusa de Guvern.

Mai multi bani si pentru militari si politisti

Guvernul a decis miercuri sa plateasca personalul din Politie, Armata, serviciile secrete si alte institutii din sistemul de siguranta si ordine publica pentru orele suplimentare lucrate cu 75% mai mult decat in orele de program normal. Masura ofera posibilitatea institutiilor respective sa acorde militarilor si personalului asimilat acest spor de 75% in cazul in care nu poate acorda zile libere in contul orelor suplimentare muncite.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, masura a fost decisa de Guven printr-o ordonanta de urgenta propusa de ministrul de Interne, Gabriel Oprea (UNPR).

Noul act normativ modifica art.13 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

"Potrivit Ordonanței, militarii, polițiștii și ceilalți angajați din instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională vor putea fi plătiți, de la 1 iulie 2014, pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și de sărbătorile legale, cu o majorare de 75% din salariul de bază, proporțional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, în cazul neacordării de timp liber corespunzător", a mentionat MAI.

Până în prezent, legislația permitea recuperarea muncii prestate în zilele nelucrătoare și sărbătorile legale doar prin timp liber, conform unei decizii luate de Guvernul Boc in anul 2010.

Majorarea veniturilor dascalilor cu vechime

Guvernul a discutat o masura de majorare a veniturilor profesorilor si invatatorilor cu vechime, a relatat agentia Mediafax, citand surse oficiale.

Potrivit acestei informatii, Executivul va reduce norma de ore pentru profesorii cu grad didactic I si vechime in munca de peste 25 de ani, ceea ce va majora veniturile acestora din ore suplimentare. Potrivit surselor citate, norma de ore pentru profesorii cu grad I didactic si vechime in munca de peste 25 de ani va fi redusa prin ordonanta de urgenta, deja agreata la nivelul Guvernului.

In plus, Guvernul intentioneaza sa reduca si varsta de pensionare tot pentru profesorii cu grad I.

"In acelasi timp, a existat in Guvern o prima discutie pentru reducerea varstei de pensionare in cazul profesorilor cu gradul I. Ramane ca Ministerul Educatiei si Ministerul Justitiei sa ajunga la un acord privind procedurile legale de aplicare", au precizat sursele citate de Mediafax.

Dublarea pensiei cu salariul la stat. Pentru pensionarii cu "vasta expertiza", "foarte greu de inlocuit"

O alta masura pregatita pentru bugetari in an electoral este dublarea pensiei cu salariul la stat. In noiembrie 2009, Guvernul Boc a eliminat posibilitatea ca pensionarii sa se mai angajeze la stat si sa primeasca in paralel si pensie, si salariul bugetar.
In martie, insa, 14 parlamentari PSD au depus la Parlament o initiativa legislativa prin care aceasta restrictie sa fie eliminata, iar in 17 iunie a primit raport de admitere de la Comisia pentru munca a Senatului.

"Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare abrogarea dispozitiilor referitoare la cumulul pensiei cu salariul din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International", se arata in raportul favorabil al Comisiei pentru munca.Initiativa a luat avize favorabile pe linie si de la alte comisii competente ale Senatului, printre care si Juridica.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 -1
elena
20 Jun 07:13
pensionarii se pot angaja si acum la stat prin cumul,daca pensia nu depaseste salariul mediu pe economie.Sunte-ti dezinformati.
Deci erau exclusi cei cu ,,pensii nesimtite,, pina acum.
Răspunde
1 -7
pernicioasa RTV
19 Jun 22:26
De la Guvern, fără număr... Trei pomeni electorale făcute bugetarilor, după ce FMI a plecat acasă ,.zice cu rautate gusei
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?