Gerul a umflat factura operatorilor din domeniul gazelor naturale

 

Gerul de săptămâna trecută a umflat semnificativ cheltuielile Transgaz. Din cauza creşterii consumului, operatorul a ajuns să cumpere gaze la preţul de 127 de lei pe MWh, cam cu 40% mai mult faţă de cotaţia medie, se arată într-un comunicat al companiei.

Reprezentanţii Transgaz au comunicat că în perioada 22-26 februarie, în contextul avertizărilor meteo de ger şi în conformitate cu legislaţia din domeniu, s-au cumpărat, de pe bursă, 12 milioane metri cubi de gaze naturale. 

"Precizăm că tranzacţiile s-au efectuat în mod transparent şi nediscriminatoriu, prin utilizarea mecanismelor de piaţă şi cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Cu toate acestea, în data de 26.02.2018 s-a înregistrat la nivelul întregului Sistem Naţional de Transport (SNT) un deficit de cca. 10,6 milioane mc", se arată în comunicat. 

Pentru a acoperi acest gol, Transgaz a cumpărat 5 milioane de metri cub, pe 27 februarie, cu 127 de lei/MWh - preţ minim licitat de către vânzător.
 
Potrivit Transgaz, preţul la care a fost cumpărat gazul nu se va refelcta în factura finală a consumatorului. Diferenţele de preţ vor fi suportate de operatorii care nu au cantităţile de gaze necesare pentru a asigura echilibrul sistemului naţional, potrivit economica.net.


Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?