Băsescu, la bordul distrugătorului USS Cook: "Mulţumim aliaţilor pentru prezenţa în Marea Neagră"

 
TRaian Băsescu, la bordul distrugătorului USS Cook
TRaian Băsescu, la bordul distrugătorului USS Cook
FOTO: Facebook/Alături de Preşedintele Nostru
TRaian Băsescu, la bordul distrugătorului USS Cook TRaian Băsescu, la bordul distrugătorului USS Cook TRaian Băsescu, la bordul distrugătorului USS Cook

Un distrugător american a sosit astăzi în Portul Constanţa. Nava cu peste 300 de militari la bord se află în Marea Neagră, într-o misiune de menţinere a păcii. Traian Băsescu a ajuns la Constanţa pentru o vizită pe distrugătorul american. 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, după ce a vizitat distrugătorul american "USS Donald Cook", care face o escală de patru zile în Portul Constanţa, că această navă este impresionantă din punct de vedere al capabilităţilor militare şi, în acelaşi timp, reprezintă un simbol.

"Nava pe care am vizitat-o, mai bine de o oră, este impresionantă din punctul de vedere al capabilităţilor militare şi este în acelaşi timp un simbol", a spus şeful statului, referindu-se la Donald Cook, ofiţer al Armatei Statelor Unite care şi-a pierdut viaţa în lagărele din Vietnam şi care pe toată perioada în care a fost prizonier şi-a încurajat militarii din subordine.

Preşedintele Băsescu a spus că, din acest punct de vedere, este o navă simbol, iar prin serviciul pe care îl face aduce aminte de eroismul colonelui Cook.

Şeful statului a mai afirmat că distrugătorul american are o dotare excepţională din punct de vedere militar, care poate lovi ţinte aeriene, navale, poate lupta împotriva rachetelor balistice şi poate lovi sub apă, dacă este nevoie sau dacă este atacată de submarine.

Băsescu a mai spus că la bordul navei sunt 300 de membri ai echipajului şi că se trăieşte extrem de greu şi trebuie să fii devotat meseriei tale, pentru că 300 de oameni ocupă mult mai puţin loc decât tehnica militară de la bord.
"Mulţumesc aliaţilor pentru prezenţa în Marea Neagră şi participarea la exerciţii comune cu militarii români", a mai afirmat şeful statului.

El a anunţat că după plecarea navei"USS Donald Cook" o fregată a Statelor Unite va fi prezentă în Marea Neagră să o înlocuiască, asigurându-se, astfel, o prezenţă continuă în zonă şi creşterea nivelului de interoperabiliatea între flota română şi cea americană.

Escală de patru zile

Nava militară "USS Donald Cook" va face o escală de patru zile în Portul Constanţa, începând de luni, marinarii americani urmând să se antreze împreună cu marinarii militari români. Traian Băsescu a făcut, azi, o vizită la bordul navei militare.

Distrugătorul USS Donald Cook se va afla în Portul Constanţa de luni şi până joi, 17 aprilie, timp în care marinarii militari români şi americani vor participa la activităţi de instruire, în apele teritoriale ale ţării noastre, dar şi în apele internaţionale ale Mării Negre.

Pe parcursul vizitei la Constanţa, o delegaţie condusă de comandantul navei americane, căpitan-comandorul Scott A. Jones, va fi primită de comandantul Comandamentului Flotei, comandorul Tiberiu Liviu Chodan, iar programul echipajului de pe USS Donald Cook va cuprinde şi vizite la Arhiepiscopia Tomisului, în Portul Militar Constanţa şi la Muzeul Marinei.

Potrivit unui comunicat al Statului Major al Forțelor Navale, vizita distrugătorului american la Constanţa are loc "în conformitate cu Planul de activităţi internaţionale al Forţelor Navale Române pentru anul 2014".

Distrugătorul USS Donald Cook şi nava militară franceză Dupuy de Lôme se află în Marea Neagră, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza crizei ucrainene, informează ziarul turc Sabah.

"Este vorba de o misiune pentru oferirea de garanţii de securitate aliaţilor din cadrul NATO şi partenerilor de la Marea Neagră", a comunicat Departamentul american al Apărării.

"Prezenţa navei USS Donald Cook demonstrează angajamentul nostru pentru intensificarea securităţii, capacităţii de reacţie şi dispozitivelor logistice", a declarat colonelul american Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Echipat cu sisteme antibalistice Aegis şi cu zeci de rachete SM-3, distrugătorul Donald Cook era staţionat de două luni la baza spaniolă Rota, în cadrul sistemului antirachetă al NATO.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Лука Чилон
16 Apr 02:53
PENTRU BASESKU SI ALCII CA EL MAEORUL COOK EROU EAR PENTRU MII DE VIETNAMEZI UCISI CU BOMBE CIMICE CUM DE SOCOTIT /PROBABIL ERAU POFTICI IN VIETNAM /
Răspunde
5 -1
cristi
14 Apr 16:33
eu zic sa plece mai repede astia, sa nu faca magii ia basescu
Răspunde
8 -3
14 Apr 15:34
poate scapa un tomahawk pe parlamentul de hoti sau pe antenele motanului Felix sa ne scape de griji
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
14 -8
mihai
14 Apr 14:18
Dilema lui Basescu: Cat fier contine ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?