Traian Băsescu: "Gazele de şist se asumă". Reacţia PNL

Exploatarea gazelor de şist şi a resurselor de la Roşia Montană este o chestiune de asumare a Guvernului spune preşedintele Traian Băsescu la Pro TV. El a explicat că modul în care ar putea fi pusă întrebarea la un posibil astfel de referendum ar manipula rezultatul. 

"Susţin proiectul legat de gazele de şist. Mi-e greu să spun care va fi răspunsul populaţiei dacă punem această întrebare. Întrebarea poate manipula poporul, pe când la Constituţie nu se poate", a declarat Traian Băsescu.

Şi prim-ministrul Victor Ponta este un susţinător al exploatării gazelor de şist. Există însă voci în coaliţia de guvernare care cer studii clare în privinţa impactului exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. 

"Nu este demonstrat că aceste gaze de şist pot să readuca reviriment economic, există o atitudine împotriva lor din partea societăţii civile nu doar din România. Eu voi cere luni ca PNL să propună pe ordinea de zi a Senatului o comisie", a declarat, pentru Realitatea TV, senatorul Sebastian Grapă.

Noi TENSIUNI în USL: PNL face comisie de anchetă privind gazele de şist

România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, estimează Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA), în condiţiile în care rezervele dovedite de gaze se plasează la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi.

Astfel, potrivit estimărilor instituţiei americane, explorarea zăcămintelor de şist ar creşte cu 50% rezervele de petrol ale României şi de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.

  În Europa, excluzând Rusia şi Ucraina, rezervele nedescoperite de gaze de şist sunt estimate de EIA la un total de 13.308 miliarde metri cubi, de peste 3 ori mai mult faţă de rezervele dovedite estimate la 4.105 metri cubi.

 După Polonia, Franţa şi România, în topul rezervelor de gaze de şist din Europa urmează Danemarca (906 miliarde metri cubi), Marea Britanie şi Olanda (736 miliarde metri cubi fiecare), Bulgaria şi Germania (481 miliarde metri cubi fiecare), respectiv Suedia (283 miliarde metri cubi) şi Spania (226 miliarde metri cubi).

Rusia are de asemenea rezerve subtanţiale de gaze de şist, estimate la 8.126 miliarde metri cubi, volum de câteva ori mai mic faţă de rezervele convenţionale ale ţării.

Ucraina are rezerve de gaze de şist estimate la 3.624 metri cubi, potrivit raportului.

Raportul relevă că aproximativ 10% din rezervele globale de petrol şi aproape o treime din rezervele de gaze naturale se găsesc în zăcăminte situate sub formaţiuni de roci de şist, în Statele Unite şi alte 41 de ţări unde explorarea acestor depozite este în fazele iniţiale.

SUA deţine cele mai mari rezerve de gaze de şist din lume, urmată de China, Argentina, Algeria, Canada şi Mexic. În privinţa petrolului din zăcăminte de şist, Statele Unite sunt urmate de Rusia, China, Argentina şi Libia.

Articole recomandate

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?