Traian Băsescu: "România e cu un pas în prăpastie. Riscăm o perioadă lungă de izolare"

 
Preşedintele Traian Băsescu: Suntem cu un picior în prăpastie
Preşedintele Traian Băsescu: Suntem cu un picior în prăpastie
FOTO: Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că "suntem pe marginea prăpastiei", iar în cazul în care majoritatea politică "recidivează şi continuă atacurile la statul de drept" România "riscă să fie izolată pentru mult timp". Băsescu a declarat că Victoria Nuland a venit la Bucureşti emisar al Guvernului SUA şi a transmis un mesaj extrem de serios, menit să îi îngrijoreze pe români şi pe politicieni, legat de statul de drept din România, care din vara lui 2012 este continuu pus sub semnul întrebării.

Iată cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu:

Despre riscul de izolare al României

"Voi încerca să clarific ceea ce este în dispută din punct de vedere al președintelui în spațiul public. Vizita Victorie Nuland a fost tratată de unii ca o vizită de a ne felicita la 10 ani de la intrarea în NATO sau ca o vizită ca să ne bată pe spate. Mesajul adevărat trebuie să-i îngrijoreze pe români și în egală măsură pe politicieni. Victoria Nuland a venit în calitate de emisar al Guvernului SUA. SUA și UE au investit enorm ca insituțiile din România să funcționeze în mod similar cu instituțiile din oricare alt stat de drept.

Problema majoră este că majoritatea parlamentară a recidivat față de momentul din vara anului 2012. Toată lumea a sperat că după alegeri acest lucru nu se va mai repeta. În schimb, comportamentul actualei majorități a fost de șubrezire a statului de drept.

Ceea ce a constatat emisarul Victoria Nuland nu rămâne în biroul domniei sale, se distribuie în întreg sistemul politic al SUA, de la Casa Albă până la Parlament, putere, opoziți, structuri de securitate și așa mai departe.

Vreau să înțeleagă și românii, și politicienii că suntem cu un pas în prăpastie. În cazul în care majoritatea politică recidivează și continuă atacurile asupra statului de drept, prin legislație sau declarații, România riscă să fie izolată pentru mult timp. Suntem pe marginea prăpastiei. Dacă majoritatea parlamentară, în frunte cu Victor Ponta și Crin Antonescu, va continua atacurile asupra statului de drept, riscăm intrarea într-o lungă perioadă de izolare.

Atacurile premierului asupra sistemului de justiție este o îngrijorare pentru partenerii noștri. Justiția este importantă pentru că atâta timp cât nu există un stat de drept și legi care se aplică, comunitatea de afaceri nu are încredere să facă investiții. Cum putem fi convingători că putem să apărăm țara și aliații noștri aici la frontieră de terorism dacă nimeni nu are certitudinea că România va continua să consolideze justiția? Cum poate cineva încredere într-un stat membru NATO în care justiția devine facultativă sau controlată politic?

Îngrijorarea este maximă și România se află la un pas de a fi izolată. Un picior l-am pus deasupra prăpastiei.

Am primit în timp scurt, din ambele părți, și de la partenerul strategic SUA vizita emisarului și votul de azi, semnale că în urma nerespectarea statului de drept se vor lua măsuri. N-aș vrea ca aceste afirmații să fie tratate politic, pur și simplu îmi fac datoria să informez și populația, și politicienii, printr-o ieșire publică, asupra faptului că nu mai pot continua să mintă - mă refer aici la politicieni - și că suntem într-un moment dificil. Mesajele primite au fost exprimate diplomatic, dar ferm.

Fac un apel la politicieni, în frunte cu Victor Ponta și Crin Antonescu, să înțeleagă că au adus țara într-un moment dificil prin atitudinile față de justiție. Nimeni nu-i crede că este o justiție controlată de președinte, pentru că oricât au căutat, n-au găsit niciun procuror sau judecător care să spune că am dat eu comenzi. În aceste condiții, nu-i crede nimeni, dar fac rău României în afirmațiile pe care le perpetuează. Cea mai mare problemă pe care o avem acum este neîncrederea în România. Toți partenerii noștri pun sub semnul întrebării ireversibilitatea progreselor făcute în ceea ce privește independența justiției.

Suntem într-un moment de cumpănă. În ceea ce mă privește, vreau să fie foarte clar că nu am nimic de negociat și că îngrijorarea mea este să-i apăr pe cei care au fost furați și nu pe cei care au furat. Eu nu am nicio problemă din acest punct de vedere și comportamentul meu este tranșant de nouă ani. Încerc, prin bătălia pentru independența justiției, să răspund la ceea ce au nevoie cei care au fost furați și nu la nevoile celor care au furat. Acesta este obiectivul meu și va rămâne așa până în ultima zi a mandatului". 

Despre vizita FMI: "Resping acciza suplimentară la carburant"

"Se apropie vizita FMI, decizia mea este ca acciza suplimentară la carburant să nu se introducă. Vedem toți că a fost o minciună că va scădea prețul la combustibil începând cu 1 ianuarie. N-a scăzut deloc, ci chiar a crescut. Dacă de la 1 aprilie vom mai adăuga 41,8 bani la prețul fiecărui litru de motorină și benzină se va simți mai puternic în prețuri și inflație. I-am transmis Guvernului și Parlamentului locul de unde trebuie reduse cheltuielile. Cu ocazia vizitei FMI, voi fi foarte atent ca recomandările de țară care au fost făcute României de către CE să fie introduse în scrisoarea pentru Fond și în scrisoarea pentru UE

Nu numai deficitul este problema noastră, ci și modernizarea țării. Vă dau un exemplu: s-a menținut obligativitatea a zece clase, dar clasele a noua și a zecea au rămas la licee. Dacă ar fi fost mutate la școlile generale, atunci numărul absolvenților ar fi crescut, pentru că elevii de la sate ar fi avut acces mai ușor la educație".

"Crin Antonescu a luat rolul mincinosului"

"USL va trebui să țină cont de câteva lucruri foarte importante: în primul rând, decizia CC 682 din 2009 în care se spune că este obligatoriu rezultatul referendumului care viza Parlament unicameral și număr maxim de 300 de parlamentari

Povestea pe care vrea să o transmită Crin Antonescu, care a luat rolul mincinosului, nu va trece de Curtea Constituțională. S-au aruncat într-o minciună publică ambii lideri ai USL-ului, care va duce la dezorientarea electoratului. Nu cred că un proiect de constituție care nu va ține cont de referendumul din 2009 va trece de Curtea Constituțională.

Prevederea că partidul cu cel mai mare număr de mandate să desemneze primul-ministru, în locul președintelui, ste o altă trăsnaie. În foarte multe democrații, mandatul de premier se poate da și partidului cu cel mai mic număr de mandate intrat în Parlament. Pe propunerea PSD-ului, vom avea situații în care nimeni nu se va duce la Guvernare, iar cu un partid care a luat 30% nu poți guverna. Asta va duce la instabilitate. PSD-ul trebuie să se gândească și la țară. Niciun partid nu va fi dispus să-i dea un cec în alb PSD-ului.

Nu trebuie să facem o Constituție pentru interesele lui Ponta și Crin de astăzi, ci pentru viitorul României.

Ce mi se pare foarte important este legea parteneriatului public-privat. L-am auzit glăsuind pe avocatul Șova. Am trimis-o înapoi pentru două motive. Primul este legat de articolul 38, unde spune domnul Șova că din motive excepționale legate de interesul național și local, parteneriatul public poate fi denunțat unilateral. Oameni buni, nu va veni nimeni la un parteneriat public-privat. Care sunt criteriile după care constați tu că după începerea derulării contractului apar niște probleme care să-ți justifice ține întreruperea contractului. Trebuiesc prezentate în lege toate condițiile, pentru că eu nu spun că nu poate fi o astfel de situații.

A mai venit domnia sa cu o idee, la art. 42: înlocuirea parteneriatului privat se poate face fără o procedură de atribuire. Întrerupi un parteneriat, după care îți pui omul să continue lucrare, fără licitație. Nu va veni nimeni în parteneriate fără precizări. Situațiile trebuiesc descrise și definite în lege.

În sfârșit, înțeleg că plânge parte din clasa politică legat de faptul că am trimis înapoi care vizează legea privind cumpărare de teren agricol în extravilan de către persoane fizice. În spatele acestei legi este de fapt o altă lege. În articolul 2 introduce și persoanele juridice de pe teritoriul UE. Aici este un clinci: persoană juridică de pe teritoriul UE este Agenția Domeniilor Statului. Este clar că legea este destinată să creeze confuzie. La un alt articol, ADS-ul este desemnat autoritate care reglementează regulile după care se fac vânzări. Așadar, cel care are drept de preempțiune în numele statului este și reglementator. Așa ceva nu se poate. Normele de aplicare nu trebuie date în 30 de zile."

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
3 0
Nume*
16 Jan 09:31
Asa spunea pentru noi :“Indiscutabil. Gazprom are tot interesul ca România să nu exploateze nici gazele de şist şi nici gazele din Marea Neagră, pentru că România poate deveni exportator şi poate suplini parte din piaţa Gazprom. Sunt rezerve mari acolo. Este clar că Gazpromul are interesa ca România să nu îşi exploateze resursele energetice”.In realitate Ioana Băsescu, a intermediat, o tranzacţie prin care colosul petrolier Gazprom cumpara benzinarii la noi in 2012.Gazprom caută gaze de şist în judeţul Bihor. Explorările pentru gaze de şist în judeţul Bihor ar fi început deja,gigantul rusesc a cumparat perimetre la noi .Desi presedintele arunca minciuni ,tot el este adeptul exploararii si exploatarii gazelor de sist ,ca sa fim ,nu-i asa (o mare minciuna ) independenti energetic.
Răspunde
1 -1
Nume*
16 Jan 09:58
3 pai in vest controleaza ...pedelistii .Întrebat dacă Chevron se poate retrage din România, preşedintele a precizat că în total sunt 10 companii care au licenţe pentru exploatarea gazelor de şist.

"Toţi v-aţi aşezat pe Chevron. Vreau să ştiţi că sunt 10 companii care au licenţă pentru gazele de şist. În Vest nu avem proteste la Gazprom, cum nu avem nici un protest că Lukoil are concesiune în Marea Neagră. Nimic rusesc nu e atins, la tot ce e american, apar protese", a spus Băsescu.
2 -1
!!!!!!!!!
16 Jan 10:10
2 Sa trag concluzia ca ioana si-a cumparat ferma la Nana cu bani ....rusesti !
3 -3
cornel
15 Jan 21:51
Iar va : ragaie CUCul la ceas de seara . Este a mia dovada ca nu a preceput absolut nimic din lectia pe care i-a aplicat-o public emisara,ce minte de bine demisul !!! Doamne ce a baut ,...cacialmistul????!!!!.preturile au crescut tot asa cum face comertul, si pompele de mai bine de 20 ani , tot timpul scumpiri , indiferent ce guvern este , demisul minte si este un magnific cacialmist!!!!!!!!!!!!!!!!
Răspunde
2 -3
nelutiu
15 Jan 21:44
Numai ca-n 2012 s-a incalcat decizia poporului la referendum.Ati fost 6 insi [CCR- basit] care contrar vointei a opt milioane de romani,l-ati pus pe Base demis in totalitate ! ..en facto..!! la Cotroceni , masa-verde ...bleth!!!
Răspunde
6 -3
Cosa Nostra
15 Jan 21:41
De fapt madam Nulan i-a spus lui ca e un porc ordinar, un mincinos si un escroc, rusinea Europei si jalea Romaniei, marinar de hazna si comandant suprem pe colacul WC-ului, comoara mustelor, presul SRI-ului si buba-rea a democratiei.
El si clanul lui se cred Romania, ca pe noi ne-a invitata sa plecam daca nu ne convine, si atunci a transmis si el ce a inteles din spumele "emisaroaicei" SUA...
Noua, celor care inca nu ne simtim sa plecam odata din tara lui in cre-si minte poporul roman malefic si gretos !!!
Răspunde
4 -4
nelutiu
15 Jan 21:22
Blestem si moarte lui Traian Basescu , Dusmanul Poporului. Blestem si moarte stirpei lui si neamului sau. Blestem si moarte slugilor , ciracilor si adeptilor sai. Fie sa le intre cancerele-n carnuri !!!. Fie sa-i napadeasca boli monstruase , ciudate si fara tratament. Fie ca hoiturile lor sa fie azvarlite din pamantul tarii, din gropile pe unde-or zace in putreziciune. Fie ca fiarele din padurea groazei sa sfasie aceste lesuri strambe si sa-i imprastie in patru zari ; asa se va sfarsi nelegiurea lor. In viata si in moarte , asa sa fie !! In viata si in moarte , sa se-mplineasaca cele ce le-am zis.
Răspunde
4 -4
nelutiu
15 Jan 21:21
BĂSESCU-N PUȘCĂRIE
.


... sau DELIRUL GĂLEȚII...
.

Deasupră-mi din Jilava, cerul se înalţă printre gratii,
Şi din găleata spartă ,ciuruită, la el privesc .
Eu, vaporeanul vânzător dă flote .
Sute de stele negre văd în faţa ochilor ... cred c-am înebunit,
EU, turnătorul Băseskar ... idolul drakului !!! ... îl văd pe lînga mine.
Iar după ani de mers, ca prostul, cu-aceiasi găleata strîmbă, înfundată,
Întors din nou la şatra mea de ucigaşi ,cea blestemată,
Am alergat grăbit spre buda împuţită şi m-am împiedicat ca prostul.
Şi văd iar chipul meu în găleata ciuruită, ce-o folosesc pe post de budă şi gamelă .
Şi iurta mea de ucigaş mongol , era pustie , putrezită
Şi ai mei , ce au plecat în lumea celor sfinte, fugind la cimitir, ca porcii !!
Să stea precum păduchiul : drept-înfipt ! ... în ceá-ţărână . proaspăta.
şi prefirată .
strălucitoare , amplă şi divină ...
Țărână sacră şi prezidențială ... doar e a mea ! sau a fost ??!!!??
Și e prea-plină
de Kăkat difuz , scabros, mongol ,demis..bleth!!!.
E jalnic Demisul Base....ha!
Răspunde
3 -4
nelutiu
15 Jan 21:20
BĂSESCU-N PUȘCĂRIE
.


... sau DELIRUL GĂLEȚII...
.

Deasupră-mi din Jilava, cerul se înalţă printre gratii,
Şi din găleata spartă ,ciuruită, la el privesc .
Eu, vaporeanul vânzător dă flote .
Sute de stele negre văd în faţa ochilor ... cred c-am înebunit,
EU, turnătorul Băseskar ... idolul drakului !!! ... îl văd pe lînga mine.
Iar după ani de mers, ca prostul, cu-aceiasi găleata strîmbă, înfundată,
Întors din nou la şatra mea de ucigaşi ,cea blestemată,
Am alergat grăbit spre buda împuţită şi m-am împiedicat ca prostul.
Şi văd iar chipul meu în găleata ciuruită, ce-o folosesc pe post de budă şi gamelă .
Şi iurta mea de ucigaş mongol , era pustie , putrezită
Şi ai mei , ce au plecat în lumea celor sfinte, fugind la cimitir, ca porcii !!
Să stea precum păduchiul : drept-înfipt ! ... în ceá-ţărână . proaspăta.
şi prefirată .
strălucitoare , amplă şi divină ...
Țărână sacră şi prezidențială ... doar e a mea ! sau a fost ??!!!??
Și e prea-plină
de Kăkat difuz , scabros, mongol ,demis..bleth!!!.
E jalnic Demisul Base....ha!
Răspunde
3 -4
nelutiu
15 Jan 21:18
Blestem si moarte lui Traian Basescu , Dusmanul Poporului. Blestem si moarte stirpei lui si neamului sau. Blestem si moarte slugilor , ciracilor si adeptilor sai. Fie sa le intre cancerele-n carnuri !!!. Fie sa-i napadeasca boli monstruase , ciudate si fara tratament. Fie ca hoiturile lor sa fie azvarlite din pamantul tarii, din gropile pe unde-or zace in putreziciune. Fie ca fiarele din padurea groazei sa sfasie aceste lesuri strambe si sa-i imprastie in patru zari ; asa se va sfarsi nelegiurea lor. In viata si in moarte , asa sa fie !! In viata si in moarte , sa se-mplineasaca cele ce le-am zis.
Răspunde
3 -4
nelutiu
15 Jan 21:17
Blestem si moarte lui Traian Basescu , Dusmanul Poporului. Blestem si moarte stirpei lui si neamului sau. Blestem si moarte slugilor , ciracilor si adeptilor sai. Fie sa le intre cancerele-n carnuri !!!. Fie sa-i napadeasca boli monstruase , ciudate si fara tratament. Fie ca hoiturile lor sa fie azvarlite din pamantul tarii, din gropile pe unde-or zace in putreziciune. Fie ca fiarele din padurea groazei sa sfasie aceste lesuri strambe si sa-i imprastie in patru zari ; asa se va sfarsi nelegiurea lor. In viata si in moarte , asa sa fie !! In viata si in moarte , sa se-mplineasaca cele ce le-am zis.
Răspunde
3 -4
nelutiu
15 Jan 21:12
Numai ca-n 2012 s-a incalcat decizia poporului la referendum.Ati fost 6 insi care contrar vointei a opt milioane de romani,l-ati pus pe Base demis in totalitate ! ..en facto..!! la Cotroceni , masa-verde ...bleth!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?