Traian Băsescu a mediat marţi, la Cotroceni, conflictul din Justiţie

 
Foto: NewsIn
Foto: NewsIn
Traian Băsescu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai instituţiilor statului pentru o discuţie privind situaţia din Justiţie. Întâlnirea a avut loc la Palatul Cotroceni şi s-a desfăşurat la propunerea CSM. Pe 4 august preşedintele Traian Băsescu va susţine o nouă rundă de mediere a conflictului din Justiţie.

Preşedintele Traian Băsescu a deschis şedinţa de la Cotroceni cu expunerea temelor ce urmează a fi mediate. "Cele patru subiecte pe care le avem în mediere: întreruperea activităţii magistraţilor, ca semn de protest faţă de situaţia financiară din Justiţie; acordarea unor sporuri salariale, printre care sporul de 50 la sută pentru risc şi solicitare neuropsihică şi sporul de 15 la sută pentru confidenţialitate; subfinanţarea sistemului de justiţie; problema demiterii ministrului Justiţiei cerută de unele organizaţii profesionale ale magistraţilor.

"În ceea ce priveşte întreruperea activităţii magistraţilor, la solicitarea preşedintelui României, atât reprezentanţii Justiţiei, cât şi ai executivului au fost de acord ca protestul magistraţilor să nu afecteze activitatea instanţelor de judecată sau a parchetelor. Preşedintele Traian Băsescu a solicitat ca acest protest al magistraţilor să se înscrie în limitele legii, fără a se afecta dreptul fundamental al cetăţenilor de acces la justiţie.

În privinţa finanţării sistemului judiciar, Guvernul a dat asigurări că nu vor exista dificultăţi în ceea ce priveşte acoperirea cheltuielilor curente pentru desfăşurarea în condiţii normale a activităţii în instanţe şi parchete. Guvernul s-a obligat să asigure cele 170 milioane RON necesare până la sfârşitul anului pentru buna funcţionare a Justiţiei.


Cu privire la problematica sporurilor salariale, toţi cei prezenţi au convenit că este nevoie de a se reflecta asupra situaţiei, pentru ca pe viitor să fie eliminate inechităţiile din sistem cu privire la acordarea acestor sporuri."

În acest sens, marţi, 4 august a.c., va avea loc o nouă întâlnire la Palatul Cotroceni pe acest subiect.

În ceea ce priveşte problema demiterii ministrului Justiţiei, solicitare exprimată la debutul protestului de către unii reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale ale magistraţilor, atât reprezentanţii Justiţiei, cât şi cei ai executivului au fost de acord că nu se pune problema unei demisii sau a unei demiteri a ministrului Justiţiei, acesta fiind în continuare mandatat de Guvern să gestioneze problemele Justiţiei", a anunţat pe 28 iulie Administraţia Prezidenţială.

La întâlnire au participat primul-ministru al României, Emil Boc, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Licu, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Liviu Dăscălescu, membrii CSM, precum şi ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Marian Predoiu, şi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

CSM şi ministrul Justiţiei au solicitat ca şeful statului să medieze conflictul dintre magistraţi şi Executiv apărut în urma suspendării unor sporuri.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat pe 9 iulie, la şedinţa CSM, că, dacă nu va înceta conflictul din justiţie, va cere medierea preşedintelui, la rândul său şeful CSM, Virgil Andreieş, anunţând că solicită această mediere.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?