Traian Băsescu: România are nevoie de o centură de siguranţă care înseamnă un împrumut extern

 
Foto: NewsIn
Foto: NewsIn
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în deschiderea discursului susţinut luni în faţa parlamentarilor, că majoritatea parlamentară creată şi Coaliţia ce guvernează România pot fi şansa ţării de a depăşi criza. Mai mult, şeful statului a pledat pentru un împrumut extern, ca "centură de siguranţă" pentru situaţia economică actuală.

"Această majoritate poate fi marea şansă a României pentru a trece peste criză nu numai cu costuri cât mai mici, ci şi cu costuri echitabile. În condiţiile crizei avem nevoie însă şi de mai multă solidaritate. Această Coaliţie puternic majoritară în Parlament trebuie să fie orientată spre diminuarea efectelor crizei şi pentru modernizarea României. Criza poate fi transformată într-o oportunitate pentru România", a declarat şeful statului. VEZI VIDEO

O Românie modernizată în perioada de criză economică va putea să-şi reia creşterea economică odată cu trecerea peste criză, le-a transmis Băsescu parlamentarilor. Parlamentul trebuie să ia măsuri astfel încât să elimine riscul unei crize duble: de încredere şi de reprezentativitate, susţine şeful statului. "Criza de încredere este evidentă când avem în vedere starea justiţiei. (...) Termenele lungi de judecată descurajează cetăţenii să se adreseze instanţelor şi îi încurajează să-şi facă singuri dreptate", a explicat el. VEZI VIDEO

"Criza de încredere este şi rezultatul atitudinii dominante a Parlamentului şi Guvernului în privinţa cheltuielilor economice. (...) România plăteşte şi costul politizării şi nereformării administraţiei publice. Din cele aproximativ 300.000 de locuri de muncă create în ultimii ani, mai mult de jumătate sunt din sectorul public", a precizat Băsescu. În opinia şefului statului, există un excedent de personal în administraţia publică.

Traian Băsescu a criticat guvernarea din ultimii ani, pentru că, în loc să ajute la construirea unei societăţi cu o clasă de mijloc puternică, a fost întărită dependenţa economiei de stat. El a amintit totodată de problemele din sistemul sanitar din România.  VEZI VIDEO

În domeniul educaţiei, există premise favorabile pentru creşterea nivelului de performanţă, a dat asigurări şeful statului.

"În faţa provocărilor crizei, România are avantajul de a beneficia de climatul de responsabilitate şi solidaritate al Uniunii Europene. Chiar dacă UE are instrumente de solidaritate destinate unor state aflate în dificultate, efortul propriu al fiecărei ţări este determinant pentru ieşirea din criză", este mesajul lui Traian Băsescu. "În România, a depăşi criza înseamnă a munci mai mult şi mai bine", a adăugat el.

"Solicit Guvernului şi partenerilor sociali să propună numai soluţii care nu încalcă regulile de piaţă", a spus Băsescu, precizând totodată că este necesară planificarea cheltuielilor bugetare pe următorii trei ani. De asemenea, trebuie acordată atenţie specială celor mai vulnerabili, crede şeful statului, altfel, solidaritatea socială fiind în pericol. VEZI VIDEO

Utilizarea resurselor financiare disponibile este una din cheile pentru dezvoltarea economică în 2009, a spus Băsescu, potrivit căruia România are la dispoziţie nouă miliarde de euro din credite şi fonduri structurale neutilizate. "Un total de nouă miliarde euro, din care, dacă am reuşi în acest an să utilizăm 3-4 miliarde, am putea spune că ne-am făcut datoria faţă de români", a declarat şeful statului.

"Avem un aparat birocratic uriaş ce are o ineficienţă profundă. În timp ce zeci de mii de oameni îşi pierd locurile de muncă, bugetarii sunt în procese pentru acordarea de sporuri", a adăugat el. Astfel, Guvernul şi Parlamentul nu mai controlează bugetul statului, ci altă putere exercită controlul asupra bugetului prin procesele intentate în acest sens, crede Traian Băsescu.

"Marea problemă a României o reprezintă datoria sectorului privat, de 24 de miliarde de euro", a subliniat şeful statului, atrăgând atenţia asupra necesităţii finanţării a parte din datoria privată. "În aceste condiţii, România are nevoie de o centură de siguranţă care înseamnă un împrumut extern", le-a spus Băsescu parlamentarilor.

"Uniunea Europeană nu are instrumentele de control a utilizării banilor. Dacă dorim să accesăm fonduri, trebuie s-o facem în parteneriat cu FMI. Repet, noi nu avem nevoie de credite pentru susţinerea bugetului sau a obligaţiilor de plată a statului. Avem însă un deficit de cont curent şi o datorie a sectorului privat. Un asemenea împrumut ne va face mai rezistenţi la o posibilă deterioare a economiei pe care nu o putem anticipa", a explicat preşedintele.

"Criza economică poate fi mai adâncă decât apreciem acum. Reforma statului, plus austeritate, plus solidaritate egal şansă pentru România", a conchis şeful statului. VEZI VIDEO

VEZI AICI declaraţia preşedintelui Senatului, Mircea Geoană după discursul lui Traian Băsescu

Galerie video

Criza poate fi transformată într-o oportunitate pentru România
Criza poate fi transformată într-o oportunitate pentru România
Criza de încredere este evidentă când avem în vedere starea justiţiei
Criza de încredere este evidentă când avem în vedere starea justiţiei
Traian Băsescu a criticat guvernarea din ultimii ani
Traian Băsescu a criticat guvernarea din ultimii ani
În domeniul educaţiei, există premise favorabile pentru creşterea nivelului de performanţă, a dat asigurări şeful statului.
În domeniul educaţiei, există premise favorabile pentru creşterea nivelului de performanţă, a dat asigurări şeful statului.
Băsescu: România nu are nevoie de credite pentru susţinerea bugetului
Băsescu: România nu are nevoie de credite pentru susţinerea bugetului

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?