Tradiții și superstiții de Mucenici. Ce trebuie să faci pe 9 martie pentru a avea NOROC

 
MUCENICI Tradiții și superstiții de Mucenici. Ce trebuie să faci pe 9 martie pentru a avea NOROC
MUCENICI Tradiții și superstiții de Mucenici. Ce trebuie să faci pe 9 martie pentru a avea NOROC

În fiecare an, pe 9 martie, Biserica Ortodoxă Creștină sărbătorește ziua celor 40 de Mucenici, simbol al începutului unui nou an agricol. Această sărbătoare are, pentru spiritualitate, o conotație aparte.Potrivit tradiţiei populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaşi, iar apoi sunt consumaţi în familie și dați de pomană, în cinstea celor morți.

În această zi se termină ciclul celor „nouă babe” (Baba Dochia moare și se transformă în stâncă) și începerea șirului „zilelor moșilor”, ce marchează începutul zilelor agricole, scrie unica.ro.


Se pomenesc morții în biserică, iar o parte din bucate sunt duse în cimitire, la mormintele celor dragi, însoțite de flori și lumânări.

De Mucenici, nu se lucrează. În tradiţia populară se spune că, dacă vrei să fii sănătos tot anul, nu trebuie să munceşti în această zi, altminteri vei fi pedepsit de sfinţi cu 40 de săptămîni de boală.

Ziua Mucenicilor este și un prilej de prognozare a vremii. Se consideră că dacă va ploua în această zi, va ploua și de Paște.

În comunitățile rurale, există obiceiul de a se scoate plugul la arat, ziua de 9 martie fiind un simbol al începutului unui nou an agricol.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?