TORTURAT DE SECURITATE. Urmărire penală în cazul morţii disidentului Gheorghe Ursu

 
TORTURAT DE SECURITATE. Urmărire penală în cazul morţii disidentului Gheorghe Ursu
TORTURAT DE SECURITATE. Urmărire penală în cazul morţii disidentului Gheorghe Ursu

Procurorii au decis începerea urmăririi penale în cazul morţii disidentului Gheorghe Ursu. Ursu a murit în arestul Miliţiei Capitalei, în 1985.

"Pe 15 ianuarie 2015, procurori militari ai Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii contra umanităţii, prevăzută de art. 439 alin. 1 lit. e, g şi k din Codul penal, cu privire la acţiunile represive şi sistematice desfăşurate împotriva lui Emil Gheorghe Ursu, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Gheorghe Ursu a murit în arestul Miliţiei Capitalei, în 1985, fiind bătut sistematic de anchetatori şi de colegii de arest, tocmiţi de organele de anchetă. La 1 iulie 2014, el ar fi împlinit 88 de ani.

Procurorii au respins sistematic, în ultimii ani, plângerile penale ale fiului lui Ursu, motivând fie că infracţiunea nu există, fie că fapta - omor calificat sau crime împotriva umanităţii - s-a prescris.

Andrei Ursu a prezentat declaraţiile date de colegii de celulă ai tatălui său, mărturii ale paznicilor celulei în care a fost închis Gheorghe Ursu, acte medicale de la Jilava ale acestuia, precum şi declaraţiile mai multor medici de la Jilava printre care şi medicul care l-a operat pe Gheorghe Ursu din care rezultă "foarte clar" că leziunile care au provocat moartea lui Gheorghe Ursu au fost făcute în timpul interogatoriului luat de maiorul de securitate Marin Pârvulescu.Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
sf
19 Jan 14:21
Unul din puținii dizidenți adevarați anticomunişti, din ăia neadevărați se văd pe la teveu cu sinecuri si gură mare. Sper ca securilă să mai fie în viață ca să- l bage la puşcărie. C-aşa au înțeles ei să "servească patria".
Răspunde
0 -1
19 Jan 13:55
Scule auto profesionale Genius, Lincos, Yato, la cele mai bune preturi numai pe www.scule-auto-genius.shopmania.biz . Promotii, oferte speciale, reduceri mari de preturi pe www.scule-auto-genius.shopmania.biz . Truse de scule, cricuri, adaptoare, prelungitoare, bare de forta, scule electrice, scule pneumatice, scule de diagnoza, scule in inch si multe altele pe www.scule-auto-genius.shopmania.biz . Multumim, va asteptam sa ne vizitati!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?