Torționarii disidentului Gheorghe Ursu, achitați în prima Instanță

 

După 34 de ani, a venit momentul sentinței pentru torționarii disidentului Gheorghe Ursu. După doi ani de procese, Curtea de Apel Bucureşti i-a achitat pe foştii ofiţeri de Securitate, acuzaţi că l-ar fi omorât în bătaie pe disidentul anticomunist. Decizia poate fi însă contestată la Instanţa Supremă. 

Acuzaţi de procurori că l-au omorât în bătaie pe disidentul anticomunist, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au fost achitaţi de judecători. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cei doi au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității. Ursu a intrat în vizorul fostei Securități pentru legăturile sale cu postul Europa Liberă și pentru discuțiile cu lumea literară și artistică din țară și din străinătate.

La ultimul termen din proces, procurorii au cerut pedeapsa maximă pentru cei doi foşti ofiţeri de securitate. Dacă iniţial procurorul a cerut închisoare pe viaţă, pentru că cei doi au peste 60 de ani, a decis să solicite instanţei detenţie pentru 25 de ani.

Procesul a mai avut încă doi inculpați, foştii miniştri de interne George Homoştean şi Tudor Postelnicu, care au fost acuzați de complicitate. Aceștia au murit între timp. 

Cine a fost Gheorghe Ursu?

Gheorghe Ursu (1 iulie 1926, Soroca, Basarabia - d. 17 noiembrie 1985, torturat la penitenciarul din Calea Rahovei, București) a fost un inginer constructor, poet, scriitor și disident. A fost arestat în urma denunțului unei colege de serviciu, care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. A murit din cauza bătăilor primite în timpul detenției.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Gheorghe
17 Oct 17:14
Fosta securitate are inca o putere enorma in tara asta, ganditi-va cati fosti securisti au ramas in cadrele SRI / SIE si la DIPI / DGPI / DGIPI (fosta UM 2015). Cata vreme fostii securisti sunt inca protejati iar serviciile de securitate ofera protectie (sau, dupa caz, mijloace de presiune) sistemului judiciar, nu trebuie sa mire pe nimeni ca astea au loc. Ganditi-va ce implicare au avut sefii de sector / divizie din cadrul SRI / UM 2015 la mineriade, mai ales cele din 90, 91, dar si cele de dupa. Toti fostii securisti ar trebui haituiti si urmaritii ca pe hotii de cai.
Răspunde
0 0
Groza
17 Oct 15:47
Au actionat in conformitate cu legiile de atunci?.Pentru unii muma, pentru alti ciuma.Prin asasinarea unui premier ,pe timpul lui Carol,Regele a dispus ca in fiecar comuna sa fie impuscati 3 legionari.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?