Top zece al bolilor care au creat panică în Europa

 
Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
SIDA şi diversele forme de gripă sunt bolile care au creat panică maximă în ultimii 20 de ani. Chiar dacă medicina a progresat spectaculos, mediatizarea excesivă contribuie din plin la alimentarea psihozei când vine vorba despre boli. După un timp, puţină lume îşi mai aduce aminte de unele dintre ele.

Jurnaliştii de la România Liberă au făcut un top al celor mai cunoscute 10 boli transmisibile care au creat panică în Europa. Pe prima poziţie este Sindromul Imuno-Deficienţei Dobânditte, SIDA. Atribuită iniţial homosexualilor, temuta boală a ajuns să răpună anual două milioane de oameni.

Gripa porcină este pe locul doi, dar asta pentru că este epidemia momentului. Pe locul trei urmează gripa aviară, cauzată de virusul H5N1, care a creat panică mai ales după moartea a milioane de păsări, dar şi a mii de oameni.

În clasament urmează febra hemoragică Ebola. Acestea au speriat Europa abia după 1989, deşi în Zair erau cunoscute din 1976. Boala vacii nebune a ucis doar 158 de oameni, dar a distrus afacerile crescătorilor de vite şi ale procesatorilor de carne.

Antraxul a devenit faimos după atentatele din 11 septembrie. Bacilul a fost folosit ca armă biologică de către teroriştii arabi antiamericani. SARS, adică Sindromul Respirator Sever Acut, a provocat isterie în masă în toamna lui 2003.

Hepatita B, deşi cauzată de un virus de o sută de ori mai infecţios decât HIV, nu este o boală mediatizată. Despre Naegleria America, adică micro-organismul care ajunge prin nas în creier şi îl distruge, europenii aproape că n-au auzit. Ultima boală care se prefigurează este gripa canină.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?