Toader despre amnistie și grațiere: "Nu e un act de clemenţă pe care şi-l doresc doar unii"

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că un act normativ privind amnistia şi graţierea nu este un act de clemenţă pe care "şi-l doresc doar unii"."Acum, să vă dau un răspuns pe care chiar aş vrea să-l luaţi doar în limita răspunsului. Să nu vă imaginaţi că un astfel de act de clemenţă şi-l doresc doar unii", a afirmat Tudorel Toader, marţi, la Bruxelles.

Ministrul Justiţiei a apreciat că în România "justiţia începe să se aşeze în matca ei constituţională, spuneam altădată, şi e valabil şi astăzi".

"Întrebaţi oficial şi neoficial, nu între justiţiabili, care vă vor spune aşa ceva, chiar şi între magistraţi, pentru că lucrurile, repet, încep să intre în matca lor constituţională şi, până la urmă ăsta e obiectivul pe care eu mi l-am propus. Să eliminăm abuzurile, să eliminăm temerea românilor că pot fi deduşi judecăţii chiar nevinovaţi fiind şi veţi spune: de unde? Păi, din faptul că avem de ordinul sutelor de achitaţi şi, ceea ce este bine, dacă sunt nevinovaţi, ceea ce este rău dacă au fost trimişi în judecată, urmăriţi penal, eventual arestaţi şi ţinuţi în puşcărie. Eu nu vreau să scape cel vinovat, dar nu vreau să fie tras la răspundere cel care nu este vinovat. Deci, să nu scape cel vinovat şi să nu fie tras la răspundere cel nevinovat", a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei participă alături de premierul Viorica Dăncilă şi alţi miniştri la o întâlnire cu europarlamentari PSD şi ALDE la sediul Reprezentanţei Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE, înainte de reuniunea de miercuri a Guvernului României şi a Comisiei Europene.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi seară, că a redactat draftul de sesizare a Curţii Constituţionale a României în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de numire a doi noi membri ai Guvernului, transmite Agerpres.

Și premierul Viorica Dăncilă a amenințat, marți seară, într-o intervenție telefonică la RTV, de la Bruxelles, că, dacă președintele Klaus Iohannis nu îi numește în funcțiile de miniștri pe Olguța Vasilescu și pe Mircea Drăghici, Guvernul va sesiza Curtea Constituțională (CCR). Dăncilă l-a acuzat pe președinte că nu este interesat de modul în care este preluată președinția Consiliului UE de către România. Totuși, întrebată dacă a încercat să discute cu președintele, Viorica Dăncilă a spus că ea „răspunde la orice telefon“.

„Pe mine mă puteţi întreba dacă am redactat draftul de sesizare şi, sigur, v-aş răspunde că da. Mă puteţi întreba argumentele, şi v-aş putea răspunde care sunt. Ce se întâmplă cu sesizarea, nu eu sunt autor, subiect (…), ci doamna premier, dacă va fi Guvernul, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Senatului. Cel mai probabil şi mai firesc, doamna premier, că e vorba de numirea unui membru al Guvernului, adică a unui ministru sau a doi miniştri”, a declarat Tudorel Toader pentru Antena 3. 

Întrebat care sunt argumentele, ministrul Justiţiei a răspuns: „Cele care sunt publice. Noi avem un Executiv, o putere executivă bicefală. Jumătate la preşedinte, jumătate la Guvern. În 2008, Curtea Constituţională a dat o decizie – eram judecător – în care spunea că: pentru a se asigura echilibru între cele două jumătăţi ale Executivului trebuie să aibă şi preşedintele un rol în procedura de numire. Care este rolul acela? De a verifica, eventual de a refuza o singură dată numirea unui ministru, ceea ce în precedent s-a şi întâmplat. Prin urmare, noi vorbim aşa: ipoteza în care în Guvern un post de ministru este vacant şi atunci nu intră în discuţie revocarea, intră în discuţie doar numirea. Propune prim-ministrul, preşedintele poate să refuze o singură dată, nu mai poate refuza a doua oară. Nu înseamnă că acel candidat refuzat nu poate fi propus la un alt minister – şi în ipoteza asta ne aflăm”.

El a adăugat că preşedintele „nu are nicio competenţă în revocarea ministrului” şi că Guvernul „nu este făcut şi desfăcut de către preşedinte”.

„Avem a doua situaţie, în care postul de ministru este ocupat, prim-ministrul vrea să înlocuiască ministrul în funcţie cu un alt ministru. Preşedintele n-are nicio compentenţă în revocarea ministrului şi eu spuneam – şi dumneavoastră ar fi bine să fiţi de acord – că Guvernul nu este făcut şi desfăcut de către preşedinte, Guvernul este condus, propunerea, sigur, aprobat de Parlament, de către premier, care are competenţă exclusivă de revocare”, a precizat Toader.

„La numire, preşedintele poate să refuze o dată, nu mai poate refuza a doua oară, repet, pornind pe Constituţie, pe articolul 85, dar şi pe decizia Curţii Constituţionale”, a conchis ministrul Justiţiei.

Pe 20 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că a aprobat remanierea guvernamentală, prezentând lista miniştrilor pentru care a semnat decretul de numire în funcţie, din care lipseau propunerile de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Transporturilor, în speţă Ilan Laufer şi Lia Olguţa Vasilescu.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
LUCIAN
05 Dec 07:47
Asa este, nu si-l doresc doar unii, il doresc toti, dar ce facem cu cei pe care ii ocrotiti, cu cei care sunt dovediti pentru furt, santaj, conflict de interese, tradare si luare si dare de mita, cu cei care au devalizat economia si acum stau bine mersi protejati de VOI, CA AU FURAT DE LA STAT(acolo este ciolanul cel mai gras) adica de la TOTI romanii , de ce nu se urgenteaza si se tot taraganeaza aceste infractiuni? sunteti partasi si o stiti bine ,tocmai de aceea vreti o lege care sa scape marii infractori printe care va numarati multi dintre VOI, AVETI AVERI CAT PENTRU ZECE VIETI, nu va mai saturati, sunteti platiti din bugetul statului , stat pe care cu fiecare zi il saraciti, il duceti spre ruina, CRED ca am ajuns ultima gaina din cotet, aia fara fulgi , slaba si jigarita, pe cand VOI ce va doriti a fi aparati de asa zisele legi, pe care vi le faceti sa behaiti de grasi ce sunteti, RUSINE GUVERNULUI, PARLAMENTULUI SI PRESIDENTIEI
Răspunde
0 0
UN OM
05 Dec 07:32
Partial ai dereptate SLUGA ORDINARA cand afirmi
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că un act normativ privind amnistia şi graţierea nu este un act de clemenţă pe care "şi-l doresc doar unii". pentru ca toti cei CERTATI CU LEGILE ROMANIEI si-o dorec dar la CONSECINTE te-ai gangit?
1. PRESEDINTELE TARII are DREPTUL LEGAL sa faca GRATIERE UNINOMINALA pentru PERSOANELE CARE MERITA ACEST LUCRU
2.Odata APROBAT un astfel de ACT NORMATIV va deschide POARTA PUSCARIILOR la CAMATAR,VIOLATORI,HOTI, TILHARI,PEDOFILI,PROCSENETI,etc.si ei ghici ce vor face odata scapati in libertate VOR INCALCA LEGILE TARII DIN NOU.
Incidentul cu ACEA FATA NEVINOVATA DIN ALBA ai vrea sa sa mai REPETE LA INFINIT SLUGOIULE?
3 TARA NOASTRA a alocat o GAMADA DE BANI,din BANII POPORULUI ROMAN pentru URMARIREA,PRINDEREA, ANCHETAREA si JUDECAREA lor, JUDECATORIILE i-au GASIT VINOVATI si i-au CONDAMNAT au fost INCARCERATI, HRANITI si SUPRAVEGHEATI tot pe SPINAREA POPORULUI ROMAN si tu acum SLUGOIULE vrei sa-i lasi in LIBERTATE?
4. CATI la % din iei crezi ca VOR CAUTA un LOC DE MUNCA LEGAL ca sa fie SLUGILE ALTORA si STATUL ROMAN SA TRAGA din BANII LOR munciti 45-50%?
Răspunde
0 0
Fără infractiuni corect,nu avem justitie corecă si nici oameni de afceri nedemonizati !
05 Dec 05:52
Are să râdă,domnul repetabil de la ora 20,40,dar in capitalism nu avem numai oameni săraci,ci si bogati.Ba chiar foarte bogati.Averea nu se face din furat de la stat,cum o devedesc capitalistii din România ,ci din oportunitți de afaceri.Daca statul capitalist si-a pus in sarcină să facă investitii directe si-a pus in cap oamenii de afaceri,care se lupta intre ei ca turbații,ca de aici vine potul,la un contract mare,mare venit.Fără să furi de la stat,că toate imperiile au pornit războaiele nimicitoare,pentru a se crea spatii de afaceri,inclisiv piețe de desfacere,el nu a subtilzat banii publici si nu a subtilizat direct averile supusilor.La ce spune dl ministru,nu o justiție corectă ne trebuie,că nu găsești nicăeieri așa ceva -Milosevici si generalii lui au murit la Haga pentru că nu au dus războaie omenoase,sau ca nu au ascultat de imperiali?-ci ne trebuie legi serioase,care să respecte drepturi si sa stabileasc ce fapte sunt nocive social.Că dacă dai 30 de ani pentru ca doua femei de la primărie au lucrat la partidul de guvernamant,imi vine să strig ,caTuchcewsky,Trăiasă marele și nemuritorul Stalin !
Răspunde
0 0
Stan
05 Dec 02:40
Hoiturilor ciumate iliesciene jefuitoare , tradatoare si infractoare din Romania, de unde si cum de aveti acele averi colosale? Va dorim moartea marlanilor criminali tradatori de tara si popor!
Răspunde
0 0
Stan
05 Dec 02:39
Hoiturilor ciumate iliesciene jefuitoare , tradatoare si infractoare din Romania, de unde si cum de aveti acele averi colosale? Va dorim moartea marlanilor criminali tradatori de tara si popor!
Răspunde
0 0
Stan
05 Dec 02:38
Hoiturilor ciumate iliesciene jefuitoare , tradatoare si infractoare din Romania, de unde si cum de aveti acele averi colosale? Va dorim moartea marlanilor criminali tradatori de tara si popor!
Răspunde
0 0
Stan
05 Dec 02:37
Hoiturilor ciumate iliesciene jefuitoare , tradatoare si infractoare din Romania, de unde si cum de aveti acele averi colosale? Va dorim moartea marlanilor criminali tradatori de tara si popor!
Răspunde
0 0
serban
04 Dec 21:08
Ministrul rect ( prorect nu mai este ) are probleme existentiale. Pai bai Slugarel problemele sunt la hotii sus pusi nu la romanii de rand . Deci ACTUL DE CLEMENTA ESTE DOAR PENTRU UNII !!!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?