Toader către Iohannis: A doua propunere pentru DNA poate fi aceeaşi

 

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader lasă de înţeles că o va propune şi a doua oară la şefia DNA tot pe Adina Florea, dacă preşedintele Klaus Iohannis refuză prima propunere.Tudorel Toader, a afirmat luni seară, într-o emisiune TV, că nu există vreo reglementare care să precizeze că dacă şeful statului respinge prima propunere de desemnare a procurorului-şef al DNA, a doua trebuie să fie o altă persoană.

"Este un principiu general care spune: unde legea nu distinge, nici noi nu putem adăuga. (...) Sigur, să vii cu aceeaşi persoană la a doua propunere - va trebui, eventual, să vii cu elemente, de fapt, suplimentare," a afirmat Toader, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, magistraţi consultaţi de „Adevărul" au declarat că ar fi posibil ca o prevedere tranzitorie din legea de modificare a Statutului Magistraţilor conţine o prevedere tranzitorie, la articolul 109, care spune că „Prevederile prezentei legi nu se aplică procedurilor de ocupare a posturilor de conducere sau de execuţie, inclusiv prin promovare, şi nici procedurilor de evaluare în curs de desfăşurare la data intrării sale în vigoare".

Procedura de ocupare a postului de procuror-şef al DNA se află în desfăşurare şi ar fi supusă vechilor prevederi legale.

Alţi specialişti sunt de părere că e vorba strict de interpetarea pe care o va da Tudorel Toader. ”S-ar putea ca ministrul să considere că respingerea Adinei Florea înseamnă închiderea unei proceduri şi reluarea uneia noi, sub condiţiile noii legi”, ceea ce ar putea duce la o nouă dispută între preşedinţiei şi Ministerul Justiţiei.

Toader i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al DNA. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?