Timmermans: Avertizez guvernul român să nu ia măsuri ce ar garanta impunitate înalților demnitari

 
Comisia Europeană discută miercuri statul de drept din România

Comisia Europeană a discutat miercuri situația statului de drept în România. La finalul ședinței, vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans a avertizat guvernul de la București să nu ia măsuri care să afecteze sistemul judiciar și să garanteze impunitate demnitarilor de rang înalt, un mesaj referitor la OUG-ul dorit de PSD pentru salvarea lui Dragnea. ”Comisia Europeană va acționa imediat, în termeni de zile”, a spus Timmermans. ”Avertizez guvernul român să nu ia măsuri care să afecteze sistemul judiciar și să garanteze impunitate demnitarilor de rang înalt”. Este mesajul dur transmis de vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, miercuri, o referire clară la OUG-ul dorit de PSD pentru salvarea lui Liviu Dragnea. 

”România trebuie urgent să revină la un proces de reformă corect. Să se abțină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al lucrurilor care au fost realizate”, a adăugat Timmermans.

Oficialul Comisiei Europene a mai spus că în ciuda promisiunilor oferite de premierul Viorica Dăncilă, guvernul român nu a oferit și rezultate.

”Am avut mai multe convorbiri cu doamna prim-ministru, am reînceput discuțiile pe tema MCV și am cerut rezultate urgente. Le-am arătat foarte clar că a vorbi de dragul vorbei nu e suficient că e nevoie de rezultate”, a mai spus Timmermans.

”Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate atunci Comisia va trebui să facă ceva concret”, a avertizat oficialul.

Întrebat dacă Comisia UE este pregătită să acționeze, Timmermans a răspuns afirmativ. ”E vorba de o chestiune de mare urgență. S-ar putea ca foarte curand să se ia decizii ce ar schimba sistemul judiciar, cu risc de impunitate al demnitarilor de rang înalt. Atunci Comisia Europeană ar urma sa reacționeze imediat, în termeni de zile, ca să se înțeleagă foarte clar care este poziția noastra. Nu este timp de pierdut”, a spus vicepreședintele CE.

”Discuţiile tehnice acoperă toate subiectele - recomandările din MCV, ordonanţele de urgenţă, transpunerea directivei PIF, transpunerea directivei privind drepturile victimelor şi directiva privind prezumţia de nevinovăţie privind îngheţarea şi confiscarea activelor precum şi secţia specială de urmărire a magistraţilor, deci a judecătorilor şi procurorilor'', a spus reprezentantul executivului comunitar.

Surse: Guvernul va da astăzi ordonanța care modifică codurile penale

Comisia Europeană s-a reunit miercuri în jurul prânzului, iar unul dintre subiectele discutate a fost situația statului de drept în România.

Informația fusese oferită încă de marți de nu purtător de cuvânt al CE. Comisia a făcut anunțul pe fondul informațiilor despre presiunile PSD asupra guvernului pentru a adopta în ședința de Guvern de mâine OUG pentru modificarea Codurilor penale.

„Comisia Europeană trebuie să acționeze pentru a salva statul de drept. Colegiul Comisarilor va discuta mâine starea statului de drept în România”, anunță purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Mina Andreeva.

Frans Timmermans la va prezenta mâine comisarilor europeni concluziile discuțiilor dintre experții Comisiei și cei ai Guvernului României, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Nu e exclus însă ca discuția să continue și pe alte subiecte legate de atacul PSD la justiție, potrivit surselor citate.

Parlamentul European protestează față de ,,comportamentul inacceptabil'' față de Kovesi

Săptămâna trecută, în ajunul ședinței de Guvern, premierul Viorica Dăncilă și vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au avut o discuție telefonică pe tema OUG pe modificarea Codurilor Penal și de Procedură Penală.

Proiectul de OUG pentru modificarea Codurilor penale a fost discutat de experții români cu cei europeni săptămâna trecută la Bruxelles. Potrivit unor surse politice, experții Comisiei Europene nu și-au dat acordul din punct de vedere tehnic pentru adoptarea modificărilor.

Potrivit unor surse apropiate situației, PSD pune presiune pentru adoptarea Ordonanței privind codurile penale în ședința de Guvern de miercuri, 3 aprilie.

Proiectul de OUG ar modifica radical codurile penale în beneficiul condamnaților și inculpaților. Unul dintre marii beneficiari ar fi Liviu Dragnea, care ar scăpa de toate dosarele penale. Modificările Codurilor Penal și de Procedură Penală vor reduce pedepse, termene de prescripție, vor extinde perioada de contestație în anulare, vor dezincrimina anumite fapte și vor deschide calea rejudecării unor dosare.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
amar
06 Apr 04:41
Dar Dumneavoastră Domnul Timmermans respectaţi statul de drept şi drepturile fundamentale dacă Liviu Dragnea nu a primit încă nici acuma Dosarul Tel Drum pentru aşi vedea vina dece este acuzat mai ales că deja este condamnat ciu 3 ani şi el încă nu-şi cunoaşte vina .DNA-ul nu vrea să'i arate dosarul să-şi vadă dece este învinuit . Pentrucă el nu se simte vinovat . Asta înţelegeţi Dumneavoastră statul de drept şi drepturile funsamentale şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.
Dar după cum se observă că înbrăţişaţi un om corupt cu abateri grave de la legile statului de drept şi pregătirea ei lasă de dorit şi care noi nu avem încredere să ocupe o funcţie înaltă .aşa cum spun şi alţi Demnitarii Europeni Kovesi în şcoală a luat şi nota 4 şi Dumneavoastră înbrăţişaţi un om nepotrivit şi la un loc de muncă tot nepotrivit .
Răspunde
0 0
Singur ,nu reuseste PSD,ca au doar puterea nominală...
03 Apr 10:17
Dl de la ora 9.30,eu sunt mai umblat prin lume,de aceea vă asigur ca deputatii PSD,contrati de omologii lor de la PNLde acolo,cu Monique in fruntete ,aliată si ea,nu pot face nmic,pentru interesele nu se conciliază si adversarii nu se inving cu vorbe.Trebuie arătat pisica,pentru ca altfel castravetele e tot planta dicoteledonată.Eu -desi mă dati ca o componetă a puterii,nu sunt-strig de ani de zile desfiintati MCV,e creat pentru justitie si ataca parlamentul ,desfiintati DNA,e creat pentru CIA,atacati la Curtea Europeana de Justitie deiziile aberante ale UE,sa ne invete ei ce e staul de drept in Olanda.Si,mai mult ,am ccerut parlamentului sa dezbata starea infractională in România-dl ministru mi-a promis ca o va face-si artati lumii că dl Ponta nu a furat,dl Laiosi Orban a sedus un particular,dar n-a furat ,dl Dragnea se luptă cu morile de vânt .Ei oficialii din UE stiu,dar daca ICCJ spune ca dl Dragnea e penal,asta vor,nu mai spun ca la ei asta ar fi cel mult o contraventie,nu marea coruptie din România.Si mai e ceva ,vorba lui Coșbuc „Pe când trăgeam noi tot in gol/Ei tot in carne vie ”Serviciile au lucrat pe influentare si manipulare de câd exista pe lume,asa ca au reusit in fata PSD ,care trimite un deputat la o televiziune sa ne vândă vorbe.Deci „Vă bătură bă ?Ne batură ,ei doi si eu singur cu bietul tata ”
Răspunde
0 0
Ciocoii Rosii
03 Apr 09:30
Măgarul stie de vorbe numai după ce a fost ciomăgit! 03 Apr 07:55 - mai nene, ce fac in parlamentul europeana ''eurodeputatii'' pesede de aveti continuu probleme cu toata lumea !? Aia sint acolo doar sa sifoneze bani, sau sa se reprezinte pe ei insisi !? Sinteti continuu peste tot, va dati cu pumnul in cap, va furati, va compromiteti si apoi dati vina pe altii ... cind esti prost, fudul si lacheu ar trebui sa stai acasa si sa inveti sa te comporti , nu sa stai ca paduchele in capul mesei ...
Răspunde
0 0
Măgarul stie de vorbe numai după ce a fost ciomăgit!
03 Apr 07:55
A înebunit lupul bre ?Dl Tudorel face jocuri,tine capacul pe oală,in loc sa dea cu biciul in cai.Si după aia ,vedem noi cine e mai tae,dle Gelu .Nu stiu,daca stiți ,blogisti dv,plâtim cca 1milion si jumătate EU,cotizatii la Curtea Europeană de Justiție,care poate lămuri chiar si pe greu intelegatorul de Timmermans,ca nu avem un articol in tratatul de aderare,prin care am renuțat/incă.poate reuseste PNL/la suveranitare si dl ministru poate cita art 2 din Tratat care defineste statul de drept la care ne-am angajat.Cu trimisul la parchet,ati vazut ca nu se reuseste,ca Eminescu scria „Cei tari se ingrădură/Cu-averea și mărirea /Si cercul lor de legi ”
Răspunde
0 0
La Curtea Europeană,PSD,ca nebunii se trateaza la spital,si nedreptii la tribunal .
03 Apr 07:52
A înebunit lupul bre ?Dl Tudorel face jocuri,tine capacul pe oală,in loc sa dea cu biciul in cai.Si după aia ,vedem noi cine e mai tae,dle Gelu .Nu stiu,daca stiți ,blogisti dv,plâtim cca 1milion si jumătate EU,cotizatii la Curtea Europeană de Justiție,care poate lămuri chiar si pe greu intelegatorul de Timmermans,ca nu avem un articol in tratatul de aderare,prin care am renuțat/incă.poate reuseste PNL/la suveranitare si dl ministru poate cita art 2 din Tratat care defineste statul de drept la care ne-am angajat.Cu trimisul la parchet,ati vazut ca nu se reuseste,ca Eminescu scria „Cei tari se ingrădură/Cu-averea și mărirea /Si cercul lor de legi ”
Răspunde
0 0
Ciocoii Rosii
03 Apr 06:09
soros e mic copil pe linga livache ...
Răspunde
0 0
Gelu
02 Apr 22:48
Habar n-are Soros cu cine se pune...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?