Ţigările AROMATE, MOTIV de SCANDAL. România le susţine, Uniunea Europeană NU o face

Ţigările aromate, motiv de dispută între România şi Uniunea Europeană
Ţigările aromate, motiv de dispută între România şi Uniunea Europeană

Ţigările aromate au ajuns motiv de dispută între autorităţi, medici şi asociaţiile de pacienţi. Scandalul a pornit de la decizia Guvernului de a nu susţine directiva europeană care interzice vânzarea acestui tip de ţigări. Guvernanţii spun că au luat decizia pentru că industria tutunului e al doilea mare contribuitor la buget. Bruxelles-ul mai propune amplasarea avertismentelor de sănătate pe 75% din pachetul de ţigări.

Marian Ilie are 57 de ani şi a fumat mai bine de jumătate din viaţă. A renunţat acum şapte ani la ţigări, dar diagnosticul primit de el e necruţător: cancer pulmonar.

"E otravă. Îmi pare rău, îmi pare rău, dar sper să reuşesc să lupt în continuare", spune bărbatul.

Anul trecut au murit, din cauza cancerului pulmonar, peste 10 mii de români, cu aproape zece la sută mai mulţi decât în 2008.

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: "Marele dezavantaj este că 80% din aceste cancere sunt depistate în faze inoperabile pentru că este un cancer care operează tăcut, nu este foarte evident din punct de vedere simptomatic".

Tratamentul unui bolnav de cancer pulmonar ne costă între 1.300 şi 1.700 de euro lunar. Dacă face şi radioterapie, nota de plată ajunge la 3.000 de euro.

Acum zece ani, pacienţii erau diagnosticaţi cu cancer pulmonar în jurul a 45 de ani. Iar în condiţiile în care aproape o treime dintre români fumează, vârsta a scăzut acum la 25.

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?